Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki društveni problem

Zlostavljanje žena: 'Vezao me za radijatore, a zimi tjerao da spavam gola na balkonu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je veći broj zlostavljanih osoba, a među njima prednjače upravo žene. Svakih 15 minuta u Hrvatskoj je zlostavljana jedna žena.

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj je zlostavljana jedna žena. Tek svaka peta skupi hrabrost prijaviti udarce. 10 žena u prošloj su godini ubile bliske osobe, supruga, partnera ili bliskog rođaka. O ovom velikom društvenom problemu govorilo se na okruglom stolu u Zagrebu pod nazivom "Zajedno protiv nasilja u obitelji".

Pročitajte i ovo Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? Na Dan žena Izabrana je Zagrepčanka godine: "Dosta sam se naradila" Mihaela Ivković (Foto: emisija Provjereno) Borba sa sustavom Osuđenim nasilnicima majke moraju voditi djecu u zatvor: "Slomio mi je dva rebra, pola vilice..."

'Vezao me za radijatore, pokazivao mi kako je na Golom otoku, kako je u samici, preko zime tjerao da spavam gola na balkonu, gdje sam dobila smrzotine danas nemam osjeta u prstima', svjedočanstvo je jedne zlostavljane žene.

'Pretukli su me, razderali mi hlače i zabili lopatu u mene. Mislili su da ću iskrvariti'

'To su gnjusne, žalosne stvari što su se dešavale uvijek. Iz kolica me bacio. Tukao me i u kolicima maltretirao me svakodnevno', još je jedna izjava žene koja je pretrpila zlostavljanje u obitelji.

Nažalost ovakve priče u Hrvatskoj nisu rijetkost.  Udarci, modrice i plač samo su neke od posljedica obiteljskog nasila, a svaka treća žena trpi neki oblik nasilja.

Zbog nasilja u obitelji prošle je godine prekršajno prijavljeno više od 16 tisuća osoba, točnije 16 564 osoba. Najčešći počinitelji su muškarci. Njih gotovo 13 tisuća (12 996).  I ne ostane sve na jednom udarcu. U prošloj godini ubijeno je 10 žena.

'To nije nešto što se događa u američkim filmovima, stranim zemljama nego se događa u našem susjedstvu našim obiteljima', komentirala je Gordana Buljan Flander, psihologinja - psihoterapeutkinja.

Drama u Dubrovniku: Do krvi išamarala bivšeg dečka, nakon toga joj pozlilo

Ipak zbog straha 80 posto slučajeva nasilja ostane neprijavljeno. 'Svaka osoba koja doživi i proživljava nasilje nije produktivan član ovoga društva i jako puno sredstava je potrebno da se toj osobi pomogne', rekla je pravnica Doma Duga, Jelena Praštalo.

'Najgore je što država ne nudi nikakvu pomoć onima koji nemaju sredstava ili nemaju gdje biti da bi izašli iz kruga nasilja', rekla je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e.

I zato zahtijeva stalno progovaranje, edukaciju, suradnju i intervenciju cijeloga društva. Čulo se na danas održanom okruglom stolu protiv nasilja u Zagrebu. Problem je to pred kojim nitko ne bi smio zatvarati oči.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene