Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić o manjkavosti zakona

Mesić: Zašto i dijaspora ne bi plaćala poreze?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić je, nakon što su mu novi veleposlanici Izraela, Libanona i Obale Bjelokosti u Republici Hrvatskoj predali vjerodajnice, komentirao nekoliko aktualnih tema poput činjenice da 100 tisuća građana ne sudjeluju u plaćanju posebnog poreza, turističku sezonu te seljačke prosvjede.

Na pitanje smatra li velikim propustom što zakon o posebnom porezu, popularno nazvan harač, ne obuhvaća 100 tisuća zaposlenih u samostalnim djelatnostima, Mesić je odgovorio potvrdno. 'Ako svi moramo sudjelovati u jednom takvom porezu, onda je u redu da doista svi sudjelujemo. No, tu se vidi još jedna nedosljednost našeg sustava - naime, kada se donose zakoni koji se primjenjuju na građane Hrvatske, onda sudjeluju svi, bez obzira gdje živjeli, od Australije do Aljaske. A kada treba liječiti financije ove zemlje, onda su to samo građani ove zemlje. Još nisam čuo da netko kaže: Čuj, mi smo sudjelovali u kreaciji ovih odluka koje su bile u Hrvatskoj pa je sada red da pomognemo. Još se nitko nije javio', rekao je predsjednik te dodao kako je onaj tko je predlagao takav zakon, učinio propust. 'Ne opravdavam Vladu, ali prigovaram onima koji su Vladi pripremali dokumentaciju', pojasnio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica Vlade Hitno novi propis: Svi će plaćati krizni harač Slika nije dostupna Predsjednik Mesić 'Kod kreiranja cijena ne vrijede obećanja niti časne riječi'

Zakoni dolaze nedorađeni pa su neefikasni, a oni koji ih kreiraju ispadaju nevjerodostojni

Mesić je komentirao i činjenicu da je u kratkom roku doneseno već nekoliko zakona u kojima su očite brojne manjkavosti. 'Više sam puta rekao kako zakoni dolaze nedorađeni i onda se u primjeni pokazuju nedostaci u ovom ili onom njihovom dijelu. Bilo bi dobro da zakoni budu više u javnoj raspravi i da se o njima izjasne svi koji u tom smislu imaju pravnog interesa. Ako se zakoni kreiraju u uskom krugu onda se ne zahvati čitav kompleks pitanja koji se treba riješiti i onda imamo dogradnju zakona, a to šteti njegovoj efikasnosti, ali i vjerodostojnosti onih koji kreiraju to zakonodavstvo', kaže Mesić.

Dogovor prije drastičnih poteza

Što se tiče seljačkih prosvjeda, Mesić smatra kako je demokratsko pravo svakog da javno izrazi svoje mišljenje. 'Ali, postoji i pravilo da više vrijedi jedna mršava nagodba nego debela parnica, tako kažu u Slavoniji. A ovo liči na parnicu jer je sporo', rekao je predsjednik te dodao da se dogovorom možda nešto može brže riješiti. 'Mišljenja sam da prije drastičnih poteza treba pokušati pronaći rješenje u dogovoru'.

Bajsov angažman ne treba zanemariti

Komentirajući turističku sezonu, Mesić je ocijenio da se ona može ocijeniti uspješnom te da je on jedini tvrdio da neće biti loša. 'Tvrdio sam to iz više razloga. Prvo što zbog krize mnogi Europljani izbjegavaju odlaske u daleke destinacije pa sam računao da bi mnogi od njih mogli doći u Hrvatsku, a računao sam i s tim da ćemo liberalizirati vizni režim s mnogo zemalja. Taj je režim liberaliziran s nekoliko zemalja, a ja mislim da je trebalo s daleko više', smatra predsjednik te na pitanje o tome koliko je za uspjeh sezone zaslužan ministar Damir Bajs, kaže kako se on 'dosta angažirao i da se taj angažman u ovim uspjesima ne smije zanemariti'.   

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene