Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv LNG terminala

Veliki prosvjed u Rijeci i na Krku ujedinio i ljute političke protivnike: "Vrijeme je da kažemo ne''

Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen)
Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Marko Balen
Aktualno Galerija Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen +5 Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Galerija 1/10 >>
Na prosvjedu protiv projekta plutajućeg terminala kod Omišlja na Krku na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske i Korzu u Rijeci u subotu se okupilo više tisuća građana, a s pozornice su protivljenje iskazali čelnici lokalne i regionalne samouprave, predstavnici političkih stranaka, ekolozi, sportaši i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata s otoka Krka.

Mirela Ahmetović (SDP), načelnica Općine Omišalj, na čijem području se nalazi lokacija predviđenog terminala, pokretačica i organizatorica prosvjednih aktivnosti, ustvrdila je da je prosvjed prije svega u funkciji zaštite zakona Hrvatske, naglasivši da plutajući terminal nije u skladu sa zakonima.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima LNG terminal (Foto: Dnevnik.hr - 2 Gradnja LNG terminala Načelnica Omišlja: "Gospoda iz EK-a iznenađena su silinom zakona koji se krše u Hrvatskoj"

"Vlado, hoćete li početi poštovati naše zakone? Ministre Ćoriću, hoćete li i nakon ovog prosvjeda reći - nije nas briga ako prosvjeduju?", upitala je Ahmetović.

Načelnica Omišlja je navela da danas prosvjeduju u Rijeci, sutra u Zagrebu, a preksutra, ako treba, idu na kraj svijeta u zaštiti interesa stanovnika. Spomenula je i mogućnost zatvaranja prometa na Krčkom mostu, poručivši: "Nećete nas zaustaviti, nećemo odustati!".

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (SDP) ustvrdio je da ovaj kraj ima loša iskustva s loše planiranim projektima, poput Koksare u Bakru.

"Svi se zalažemo za razvoj, investicije, stabilnost energetskog sustava, ali ne na način na koji se pokušava provesti, a to je - bit će tako kako mi hoćemo i a što vi kažete nije bitno", rekao je.

Obersnel je ustvrdio da Vlada RH jasno pokazuje što misli o ljudima ovog kraja te naglasio: "Vrijeme je da kažemo ne, tako ne možete razgovarati sa nama".

"Ne možete nam nametati svoju volju" - poručio je gradonačelnik Krka Darijo Vasilić (PGS).

"Ova regija je jedina uz Zagreb koja ostvaruje proračunski suficit, uvijek smo bili za solidarnost, ali ne želimo da se ovdje ugrađuje smeće koje nitko drugi neće", naveo je. "Nudili smo suradnju, argumente, slali primjedbe. ali nitko ne čuje pa smo morali senzibilizirati javnost i pokrenuti javne prosvjede. Nemojte se s nama igrati", naglasio je.

Vasilić se upitao bi li svaki onaj političar koji je spreman glasovati za pripremljeni zakon o LNG terminalu, to isto učinio kad bi bila riječ o njegovu zavičaju i njegovoj obitelji.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) usporedio je ovo što se planira na Krku sa stanjem u Gorskom kotaru. Istaknuo je da su se u Gorskom kotaru u protekle tri ili četiri godine dogodile četiri elementarne nepogode, a da na Krku Vlada "namjerava učiniti elementarnu nepogodu" stanovnicima otoka i županije.

Podsjetio je da je Županijska skupština jednoglasno donijela odluku da se protivi gradnji plutajućeg terminala zbog ekolopki nepripremljene tehnologije te nedovoljne energetske koristi.

Neslaganje s projektom plutajućeg terminala iskazali su i predstavnici drugih političkih stranaka Županijske skupštine, Akcije mladih, stranke Bura i HSP-a, ekolog Vjeran Piršić, predstavnik udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka, boksač olimpijac iz Omišlja Marijo Šivolija te pjevač Damir Kedžo.

Glazbeno su upotpunili prosvjed Kedžo, riječki rockeri iz različitih bendova okupljeni pod nazivom "Učinimo nešto" te dječji zborovi "Mali Riječani" i "Morčići".

Krčani su s otoka stigli organizirano, u 12 autobusa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene