Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas u domaćim gostima?

Koronakriza pogodila i nacionalne parkove: Ove godine bilježe čak 63 posto manje posjetitelja

Nacionalni park Brijuni - 1
Nacionalni park Brijuni - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nacionalni park Brijuni - 1 Nacionalni park Brijuni - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nacionalni park Brijuni - 2 Nacionalni park Brijuni - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nacionalni park Brijuni - 3 Nacionalni park Brijuni - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nacionalni park Plitvička jezera Nacionalni park Plitvička jezera Foto: DNEVNIK.hr +0 Podaci o zaradi nacionalnih parkova Galerija 1/5 >>
Korona je pomrsila planove i nacionalnim parkovima. Daleko su brojke od lanjskih, no kažu da je moglo biti i gore. Cijene ulaznica polako su počele padati, a ulaznicu više, nadaju se, prodat će domaćim gostima.

Rijeke ljudi pohrlile su na Brijune i po ulaznice čija se cijena smanjila za 50 posto. Većinom se radi o domaćim gostima koji si napokon mogu priuštiti dan na rajskom otočju.

Pročitajte i ovo Požar u Španjolskoj Na terenu 10 helikoptera VIDEO Snažan požar izbio u nacionalnom parku: Naređena evakuacija, vatra progutala više od 300 hektara Posjetitelji nacionalnog parka Brijuni - 2 popularno odredište Nacionalni park koji obožavaju turisti slavi 40. rođendan: "Preselila bih se ovamo da mogu"

"Sad je popust tako da je povoljna cijena za doći vidjeti Naravno da je dobro, zato smo i došli", rekla nam je Sanja iz Poreča.

"Ove godine smo došli zato što je sniženje jer je preko ljeta preskupo. Sad je super. Kad bi ovako bila cijena nekad i ljeti, mi bismo i češće dolazili", rekla je Irena iz Zagreba.

No, neće samo Brijuni nižim cijenama širom otvoriti svoja vrata. I ostali će nacionalni parkovi ulaznicama u pola cijene pokušati pokrpati rupe. Naime, otvorili su nikad kasnije – sredinom srpnja – u trećem krugu popuštanja mjera, a broj turista koji su Hrvatsku odabrali kao svoju ljetnu destinaciju nije nikada bio manji.

"Obzirom da smo dva mjeseca bili zaključani, nismo znali što očekivati od sezone, ali sedmi i osmi mjesec su bili odlični", rekla je Nella Slavica, ravnateljica Nacionalnog parka Krka.

Kad se podvuče crta pod sezonu, svi su brojem posjetitelja i zaradom na oko 35 posto od prošle godine. U špici sezone nacionalne parkove posjetilo je 63 posto manje posjetitelja nego u istom razdoblju prošle godine. Matematika prati i zaradu pa se tako utržilo 68 posto manje.

Nacionalni park Brijuni - 1 Podaci o zaradi nacionalnih parkova Foto: DNEVNIK.hr

U korona sezoni najbolje je prošao NP Krka s nešto više od 350 tisuća posjetitelja, slijede ga Plitvice s 253 tisuće, zatim Paklenica i Brijuni.

"Teško je usporediti 2019. i 2020. zato što je bila situacija s koronom. Nacionalni park Brijuni otvoren je tek 11 svibnja, a smještajni objekti tek 1. lipnja", rekla je Petra Lukež, glasnogovornica NP Brijuni.

Sudeći po crvenim listama i broju turista, karta se ove godine u posezoni stavlja na domaće goste.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene