Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovog puta bez skandala

Završen drugi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika - test, A i B razine, završilo je u petak prijepodne i sve je prošlo regularno, bez nepravilnosti, izjavila je Hini glasnogovornica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ana Franić Božić.

Ispit iz hrvatskog jezika sastoji se od dva dijela, eseja, koji je pisan prošli tjedan, te testa iz hrvatskog jezika, koji je bio zakazan za 18. lipnja, ali je njegovo pisanje odgođeno za petak, 26. lipnja, zbog krađe dva rezervna primjerka ispita iz pulske privatne srednje škole "Juraj Dobrila".

Izborni predmeti bez problema, osnovne predmete prate incidenti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Maturanti i roditelji o skandalu 'Ovo je sramota za cijeli školski sustav i pljuska maturantima' Slika nije dostupna Priopćenje NCVVO-a Ovako su skandal s državnom maturom objasnili njezini organizatori!

Pisanje ispita državne mature počelo je prema utvrđenom kalendaru - 5. lipnja ispitima iz izbornih predmeta kemije i sociologije, a završava 30. lipnja testom iz etike.

NCVVO: nagađanja o rješenjima testa na internetu ne utječu na regularnost ispita

Konačna objava rezultata državne mature biti će 17. srpnja.

Polaganje izbornih predmeta protjecalo je bez ikakvih problema, dok su ispiti iz obveznih predmeta (hrvatski, matematika, strani jezik) obilježili incidenti. Test iz matematike u utorak je prošao regularno, ali su ispiti iz hrvatskog i engleskog jezika ove godine praćeni nizom neugodnosti, kako za NCVVO, koji ih organizira i provodi, tako i za maturante.

Krađa ispita iz hrvatskog, pa zabunom podjela poništenog eseja

Prvo su iz pulske škole ukradeni primjerci ispita iz hrvatskog jezika, petero počinitelja je uhićeno, a NCVVO je tijekom noći tiskao nove primjerke eseja i distribuirao ih po cijeloj Hrvatskoj kako bi esej iz hrvatskog jezika bio pisan dan kasnije od zakazanog roka. U svim školama u Hrvatskoj ispit je prošao po zacrtanoj proceduri, ali su u Pomorskoj školi u Splitu ispitni koordinatori zaboravili podijeliti novu temu eseja u jednoj učionici pa je dvanaest maturanata pisalo esej na staru, poništenu temu. NCVVO je objavio da se zbog pogreške u toj školi neće ponavljati pisanje eseja za više od 38.000 ostalih učenika, a naknadno je odlučeno i da će se priznati rezultati ispita i za tih dvanaest učenika kako oni ne bi trpjeli štetu zbog propusta ispitnog koordinatora.

Na internet 'procurila' tema eseja iz engleskog jezika

Noć uoči pisanja ispita ispita iz engleskog jezika, jedna od tema eseja ispita A razine pojavila na portalu Dalmacijanews, zbog čega je policija pokrenula kriminalističku istragu. Ispit iz engleskog sastoji od tri dijela: čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja, a zbog objave teme eseja u javnosti došla je u pitanje regularnost tog dijela ispita A razine. Ravnateljica (NCVVO) Maja Jukić objavila je da će se zato "svaki pojedini esej pisan na A razini ispita dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti". Analiza tog dijela ispita će se također provesti "s obzirom na odstupanje kvalitete tog dijela ispita od preostala dva dijela ispita i s obzirom na školske ocjene". Nakon te provjere ravnateljica NCVVO-a će donijeti odluku o tretmanu rezultata tog dijela ispita u ukupnoj ocjeni ispita iz engleskog jezika, a odluku će objaviti nakon ocjenjivanja i analize. Druga dva dijela ispita na A razini, kao i svi ispiti na B razini, u cjelini nisu ugroženi i potpuno su regularni. Nekoliko sati nakon pisanja ispita iz engleskog jezika, na internetu su se pojavila rješenja iz nekih dijelova ispita, no iz NCVVO-a su poručili da objava "nagađanja o rješenjima nakon što je test već napisan neće utjecati na ishod ispita niti na njegovu regularnost". NCVVO je i o tome obavijestio policiju, koja provodi istragu, ali se pretpostavlja da se jednostavno radi o nagađanju rješenja, dijelom točnih, a dijelom netočnih i da nije riječ o nezakonitom curenju podataka.

Mornar: Sustav je siguran, ali se na ljudski faktor teško može utjecati

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar komentirajući incidente oko ovogodišnje državne mature, izjavio je prošli tjedan (u petak, 19. lipnja, za HTV) kako je sustav organizacije državne mature dobro osmišljen i siguran, ali da se na ljudski faktor ne može utjecati. Na upit je li riječ o "sabotaži" ovogodišnje državne mature, ministar Mornar je za prva dva slučaja rekao da sigurno nije riječ o sabotaži, a za treći slučaj - objavljivanje teme eseja iz engleskog jezika rekao je da ipak treba pričekati rezultate policijske istrage. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene