Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN NAKON ODRONA SMEĆA

Nastavni zavod za javno zdravstvo otkrio kakva je kvaliteta zraka u Zagrebu, evo što raditi u slučaju da osjetite poteškoće

Već vrlo niske koncentracije kemijskih spojeva imaju neugodan miris i izazivaju zabrinutost građana koji ga osjete i prije instrumenata, no nema opasnosti za ljudsko zdravlje, osim nelagode, izvijestila je u utorak Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ).

Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo naglasila je da NZJZ kao javnozdravstvena ustanova u takvim i sličnim situacijama poziva da svi koji osjete poteškoće u smislu kašljanja, kihanja i nadražaja sluznice smanje aktivnosti na otvorenome i u slučaju povećanih teškoća upitaju za savjet svoje liječnike obiteljske medicine.

Voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju Bošnir rekla je kako su nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševec proveli mjerenja dva puta tijekom jučerašnjeg dana i danas, i to koncentracije sumporovodika, amonijaka i merkaptana, koji se mjere u akcidentnim situacijama.

Prisutnost sumporovodika i merkaptana u zraku nije bila utvrđena, no jest amonijaka u ponedjeljak u jutarnjim satima i to 0,37 ppm, sinoć 0,41 ppm i danas u 10:30 0,68 ppm.

Trenutačna je vrijednost 0,20 ppm, što se smatra prihvatljivim, rekla je Bošnir na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest

Uočeno je da su koncentracije sumpornog i dušikova dioksida u granicama normale, a količine lebdećih čestica pm 10 i pm 2,5 su bile povišene s tim da se danas u 10 sati čestice pm 10 u većini slučajeva smanjile, a pm 2,5 su i dalje u povećanim količinama u odnosu na preporučene, izvijestila je Bošnir.

Na mjernoj postaji Zagreb 1 čestice pm 10 bile u koncentraciji 52, a granična je vrijednost prosječno 50 mikrograma po metru kubnom tijekom 24 sata, objasnila je. Najveća vrijednost pm 10 zabilježena je u Dugavama, na postaji Zagreb 3 i iznosila je 59 mikrograma po kubnom metru.

Za čestice pm 2,5 granična je vrijednost 25 mikrograma po metru kubnom, a najviša vrijednost zabilježena je na postaji Zagreb 4 i iznosila je u 10 sati 44,2.

Pročitajte i ovo Sebastian Novak i Fabian Oršuš Bravo! Ovo su 15-godišnji heroji iz Međimurja: "Tata, nećeš pogoditi što smo upecali!"

Najviša koncentracija sumporova dioksida bila je 2 mikrograma po kubnom metru u to doba, a granična je vrijednost 350 u jednom satu.

Najveća koncentracija dušikova dioksida 31,5 mikrograma po metru kubnom izmjerena je na postaji u Vukovarskoj 47, a granična vrijednost po satu je 200, što znači da su vrijednosti bile unutar maksimalno dopuštenih, naglasila je Bošnir.

Mjerna stanica posebne namjene na Jakuševcu izmjerila je sumporovodik na razini od 1,6, a granična vrijednost iznosi 5 mikrograma po kubnom metru i amonijak u visini 4,9, a granična vrijednost je 100 mikrograma po kubnom metru.

Pročitajte i ovo Grad Yakutsk u Sibiru - 4 Debeli minusi u Sibiru Ovako se živi na -58: "Osjetiš na licu, odmah se smrzne"

Senzor najbliži Jakuševcu na Borovju unutar 24 sata nije zabilježio povećanje vrijednosti dušikovih oksida, sumpornih spojeva, pm 10 , već tek nešto manje povećanje pm 2,5,a li su se te količine tijekom dana smanjile, rekla je Bošnir.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene