Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granice izdržljivosti

Zašto umiru mladi sportaši?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt mladog sportaša Ivana Turine i danas otvara brojna pitanja. Zašto sve više mladih sportaša umire na terenima? Odgovor nije jednostavan. No, stručnjaci kažu da i ljudsko tijelo ima svoje granice.

Zvonimir Plivelić je profesionalni igrač američkog nogometa. Naporni treninzi zahtijevaju ozbiljnu pripremu. Pravilnu prehranu i zdrav način života prakticira oduvijek. 'Ja sam, normalno, prezadovoljan. Pet, šest treninga u teretani tjedno- dva, tri puta kondicija, rad nogu je dosta bitan', kazao je.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

Profesionalni sport zahtijeva i pomicanje granica ljudske izdržljivosti. 'Moraju bit spremni trkački, snagom i to se vidi i po njemu, po fizičkoj građi', kazao je kardiolog Nikša Drinković.

Zvonko je pedalirao. A ergometar je pokazao koliko jako srce Zvonimir ima. 'Pratili smo mu se ekg - u naporu i u mirovanju. Pratimo mu tlak svake dvije minute i svake dvije minute mu podižemo opterećenje. Trenutno je zadovoljavajuće, tlak je dobar, puls je dobar, nema promjena u ekg-u', kazao je Drinković.

>> Šokantna vijest: U snu umro bivši vratar Dinama Ivan Turina (32)

Pregled je Zvonimir prošao s čistom peticom. 'On je to odvozio stvarno bez ikakvih problema, čak 19 minuta, tak da je spreman za svoje daljnje sportske aktivnosti', kazao je Drinković.

Imena profesionalnih sportaša često se upisuju u crne knjige. Plivač Alexander Dale Oen, nogometaš Piermario Morosini, ali i Ivan Turina samo su neki od njih. Uzroke srčanih zatajenja, tvrde liječnici, nemoguće je predvidjeti. 'Poznate su smrti maratonaca, koji su obavili sve preglede. Trče 40 kilometara i neki od njih umru. Učestalost naglih smrti kod mladih sportaša iznosi 2,3 do 4,4 smrti na 100 tisuća godišnje', kazao je Drinković.

Do zatajenja srca dolazi zbog zadebljanja srčanog mišića, nekontrolirano brzog pulsa, a s nekim anomalijama osoba se rađa. 'Bolesnik dobi infarkt ili aritmiju, koji su posljedica smanjene opskrbe srčanog mišića krvlju. Ja bi preporučio i ultrazvuk srca kod svih koji se misle bavit takmičarskim sportom', kazao je Drinković. Stalne kontrole jedini su način prevencije zatajenja srca. Nažalost, ne i jamstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene