Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći kršćanski blagdan

Treći Uskrs u kontejnerskom naselju: "Obećavaju da nećemo sljedeću zimu ovdje dočekati. Nada umire zadnja"

Aktualno Galerija Pravoslavni vjernici slave Uskrs - 1 Pravoslavni vjernici slave Uskrs - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pravoslavni vjernici slave Uskrs - 2 Pravoslavni vjernici slave Uskrs - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pravoslavni vjernici slave Uskrs - 3 Pravoslavni vjernici slave Uskrs - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pravoslavni vjernici slave Uskrs - 4 Pravoslavni vjernici slave Uskrs - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Pravoslavni Uskrs u kontejneru - 3 Galerija 1/7 >>
Pravoslavni vjernici slave Uskrs. Brojni su jutro proveli na misama, a potom u krugu obitelji. Zajedništvo u vjeri posebno je važno i daje nadu onima u Glini koji su treću godinu zaredom Uskrs dočekali u kontejnerskom naselju.

Posjet susjede, pisanice i ukrasi na stolu. Iako skromno, Uskrs je u kontejnerskom naselju u Glini dočekan svečano.

"Kuha se šunka danas, a juhu sam spremila si jučer i francusku salatu" kaže Dragica Mađarec. "Susjeda je meni čestitala prva, a naši običaje je ići i u Crkvu pa sam ujutro bila u Crkvi".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nailaze na poteškoće Demokratski savez Srba poziva: Koristite svoje pravo na neradni pravoslavni praznik

Prošle godine Dragici je preminuo sin pa joj posjet susjede puno znači. "Idu gosti, ali pošto je ovo sad situacija takva kakva je, svi smo se nešto rasuli, svatko je u nekom drugom smještaju i onda je nezgodno", kaže Dragica.

Blaža Crnolatac dodaje "Tu smo si malo izmijenile poklončiće i lijepo nam je. Prije su se vrtjeli janjci i odojci i bilo je puno više, ali neka je zdravlja. Bit će svega toga opet".

Pozitivne jesu, iako je ovo treći Uskrs koji su dočekale u kontejneru. "Obećavaju da nećemo sljedeću zimu ovdje dočekat", kaže Dragica, a "nada umire zadnja".

Pročitajte i ovo Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

Poruka nade, ali i mira poslana je i na liturgiji u Zagrebu. Broj okupljenih vjernika govori koliko im je važno proslaviti najveći kršćanski blagdan. U svojoj poslanici patrijarh Porfirije poslao je poruku mira u regiji, Europi i Ukrajini. Pozvao je i na očuvanje jezika i pisma. Na liturgiji je bio i predsjednik SDSS-a te komentirao poslanicu.

"Pomenuo je ono što je važno za Srbe u različitim dijelovima regije i svijeta, a to je očuvanje vjerskoga, kulturnoga, jezičnoga i općenito nacionalnog identiteta", kazao je Milorad Pupovac.

Pročitajte i ovo Plenković pronašao novčić u česnici - 2 NA PRIJAMU SNV-A FOTO/VIDEO "Aaa, Milorade, ti si ga dobio": Pogledajte kako je Pupovac pomogao Plenkoviću da pronađe novčić u česnici

Vjernicima je na Uskrs najvažnije druženje s obitelji. Slaže se s time Dragoje iz Zagreba "Blagostanje, veselje, s familijom provest taj najveći praznik", kaže.

"Kao i svi, farbamo jaja, ručak s obitelj i tako", dodaje sugrađanka Slađana.

S obitelji ili s prijateljima kao Dragica i Blaža, koje se ipak najviše nadaju da će sljedeći Uskrs dočekati u novom domu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene