Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZERO covid politika propala

Jesmo li nadomak normalnom životu? Prvi epidemiolog u državi: "Doći će trenutak kad se virus više neće imati na koga širiti"

Podvarijanta omikona stigla je i u Hrvatsku! Sekvenciranjem je dokazano pet slučajeva koji su pozitivni na BA2 podvarijantu, potvrđeno je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Zna se da se podvarijanta proširila dosta brzo u više zemalja, potvrđena je i u Velikoj Britaniji i Danskoj, a potvrđena je i u Sloveniji, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

''Tek se podvarijanta pojavila, nema dovoljno istraživanja i iskustva. U danskoj studiji sve se u konačnici vrti oko cijepljenja. Cijepljene osobe - u potpunosti, a posebno boosterirani, na neki način slabije šire taj virus'', pojasnio je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva u Dnevniku Nove TV.

Nadalje, ističe Venus, u optimističnoj varijanti bi virus izazivao blaže kliničke slike, ali su one blaže kod cijepljenih, a posebno kod boosteriranih. ''Kod necijepljenih, imamo hospitalizirane osobe i one koje umiru. Jedan razlog zbog kojeg nažalost imamo visok broj umrlih, na koje smo postali slabo osjetljivi, je sigurno slabija i nedostatna procijepljenost, a posebno boosteriranost, osobito starijih koji imaju brojne komorbiditete'', napomenuo je Venus.

Cjepivo je uspješno

Omikron je lakši jer ''ne napada plućni parenhim, ne izaziva često pneumonije, nego se zadržava u gornjim dijelovima respiratornog trakta''. Netočno je, napominje Venus, da je cijepljenje promašeno.

''Cjepivo je uspješno. Cijepljenu osobu zaštiti od smrti i hospitalizacije, kao i sva druga cjepiva koja smo imali do sada. S druge strane, imamo istraživanja da je kvalitetnija zaštita nakon cijepljenja, a ne nakon preboljenja. U tom se može naći odgovor'', istaknuo je.

S obzirom kako sad stoje stvari, jesmo li nadomak normalnom životu?

"Sigurno jesmo. Prelazimo vrhunac. Ja se nadam i dolaskom dolasku toplijeg vremena. Na kraju krajeva, virus je, nažalost, napravio svoje. Nismo dovoljno virusu oteli imunološki naivnih ljudi. Bilo bi puno bolje da smo procijepili više ljudi, ali doći će trenutak kad se virus više neće imati na koga širiti'', smatra Venus te dodaje da on neće nikada nestati, već će preći u endemsku fazu.

''Zero COVID politika je propala. Dobrim dijelom zbog drastično velike neravnoteže u raspodjeli cjepiva. Ako je pandemija, onda je globalna, a znamo koliko dijelovi Afrike - odakle je omikron, nisu gotovo uopće procijepljeni'', ističe Venus.

Pročitajte i ovo Đivo Ljubičić, internist i pulmolog Kliničke bolnice Dubrava Kada se obratiti liječniku KB Dubrava se puni post-COVID pacijentima: "Više od 75 posto javi ih se s istim simptomom"

Pročitajte i ovo Koronavirus: Hospitalizacije Iznenađuje podatak o zaraznosti Delta vs. omikron: Koje su razlike u simptomima i koji soj češće "šalje" u bolnicu?

Što se tiče ukidanja COVID potvrda, Venus kaže da treba biti oprezan. ''Sve u svoje vrijeme. Kada su uvedene, imale su izrazito smisla i sigurno su sprječile zaražavanja, ali pojavom omikrona i podvarijante i kako vidimo visok udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih, zaista imaju sve manje smisla'', zaključio je Venus.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene