Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasan lex AP

Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

Hrvatski sabor danas se u ovom sazivu okuplja posljednji put. Sa 143 glasa od 76 potrebnih, 10. saziv Sabora raspušten je glasovima svih prisutnih zastupnika.

U Saboru se glasalo o raspuštanju, za što su glasali svi prisutni zastupnici. 

"Vjerujem da Hrvati ne zaslužuju živjeti u zemlji u kojoj se glavni državni odvjetnik druži s krim miljeom", započeo je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

Marin Miletić iz Mosta javio se za repliku kako bi zahvalio svim zaposlenicima Sabora, čistačima i konobarima što su marljivo radili četiri godine.

"Jest da je povreda poslovnika, ali kad ste tako lijepo rekli, neću vas opomenuti", rekao je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora.

Marijana Puljak iz Centra pozvala je birače da ne slušaju vladajuće koji ne žele da izađu na izbore. "Pokazali smo da nisu svi političari isti, a to je ono što vladajući žele da mislite i da zato na dan izbora ostanete kod kuće", poručila je.

Zastupnica SDP-a Andreja Marić iskoristila je vrijeme da građane podsjeti na prosvjed koji ljevica ponovno organizira. "Iziđite na prosvjed 23. ožujka", poručila je.

S obzirom na to da su građani rad Sabora ocijenili dvojkom, mnogi su se osvrnuli na to da ni posljednji put nije došla većina zastupnika, a neki su za sabornicom govorili samo nekoliko puta. HNS-ov Predrag Štromar osvrnuo se na kritike da nije bio dovoljno vidljiv u Saboru. "Pokazali smo kako se rješavaju stvarne potrebe naših građana, bili smo partner Vladi, ali i korektiv", poručio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Nakon snažnog potresa u Crnoj Gori deseci naknadnih udara: ''Ne možemo reći što će biti''

Sandra Benčić iz Možemo istaknula je da se politika ne bavi ljudima, zbog čega su oni osuđeni na čekanje. "Čekamo pregled kod doktora, čekamo prvi u mjesecu jer doslovno spajamo kraj s krajem, čekamo da padnu cijene stanova, čekamo, čekamo i čekamo..." poručila je.

Pozvala je građane da postanu aktivniji u svojoj zajednici. "Moramo stvoriti uvjete da Hrvatska postane zemlja u koju se dolazi, a ne iz koje se odlazi", poručila je.

Dok je Benčić govorila, s lijeve strane sabornice krenuo je glasni žamor. Furio Radin upozorio je zastupnike da se utišaju, inače će prekinuti sjednicu, ali oni to nisu učinili. "Bilo je zastupnika koji su šutjeli cijeli mandat, a sad govore posljednjih pet minuta. Parlamentarizam se temelji na tome da slušate druge i drugačije", poručio je i najavio pet minuta pauze.

Sabor je glasao o izmjenama kaznenog zakonodavstva kojima se kao kaznena djela uvode femicid, rodno uvjetovano ubojstvo ženske osobe i neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, tzv. curenje informacija, odnosno lex AP. 

SDP-ov Peđa Grbin zatražio je stanku prije glasanja o njemu. "Vaš je cilj da se dimnom zavjesom sakriju krađa i korupcija. Dajemo vam priliku da pokažete kako to nije tako", poručio je HDZ-u.

Pročitajte i ovo Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

Anka Mrak Taritaš pitala se postoje li dva HDZ-a: "Jučer se u Bruxellesu glasalo o uredbi koja je potpuno drugačija od ovog zakona o HDZ je glasao za njega. Postoje li dva HDZ-a, briselski i domaći?"

Katarina Peović svoj je govor zaključila sa "smrt fašizmu, sloboda narodu". Tada je od HDZ-ova zastupnika dobila seksistički odgovor: "Prvo dajte slobodu bivšem mužu pa onda govorite o slobodi."

Miro Bulj nakon toga se pitao zašto govori o fašizmu kojeg nema, a onda se sam prisjetio da je u Saboru govorio "Za dom spremni".

Sa 77 glasova zastupnici su usvojili izmjene i dopune Kaznenog zakona. Izglasane su i izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Posljednja je točka dnevnog reda raspuštanje Sabora. 

Prije toga bilo je još nekoliko zahtjeva za pauzom. Marijan Pavliček naveo je brojne razloge zbog kojih ne bi trebalo glasati za HDZ, a Jandroković mu je odgovorio: "Ako mislite da nije u šoldima sve, glasajte za HDZ!"

Govor je s "članak 238" započeo Nino Raspudić pa se naglo zaustavio. Pitao je Jandrokovića da kolegi da opomenu. Što se dogodilo? "Nos ti posran", rekao je Zekanović. Jandroković mu je dao opomenu, a sabornicom se proširio žamor zbog kojeg je zastupnike upozoravao da ne pretvaraju posljednje trenutke sjednice u cirkus.

Zastupnik HSS-a Krešo Beljak poručio je da će sljedeći saziv Sabora prvo zabraniti rad HDZ-a. "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu", poručio je.

Sa 143 glasa od 76 potrebnih, 10. saziv Sabora je raspušten. "Možete se raspustiti koliko god hoćete", poručio je Gordan Jandroković za kraj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene