Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počela je sezona alergija. Da cvatu čempresi, lijeska mnogi su građani osjetili po kihanju i suznim očima. Ti će simptomi mnoge mučiti do rujna jer sada cvatu stabla, a onda kreću trave i korovi.


S prvim znakovima proljeća, čekaonice se pune. Alergičarima, ali i onima koji boluju od astme i bronhitisa ovaj dio godine nije osobito drag.  'Šmrcanje, kihanje, suzenje očiju, kašalj, možda nekada otežano disanje, ako prijeđe na donje dišne puteve. Mogu biti i kožne manifestacije, i probavne manifestacije', rekao je liječnik Boro Nogalo.

Vezani članci Kafić u Splitu Pobuna ugostitelja u Splitu: Tvrde da im je zbog ovoga ugrožena iduća turistička sezona Slika nije dostupna 'Do 2020. će 50 posto stanovništva biti alergično'

Liječnici alergičarima savjetuju da za sunčanih i vjetrovitih dana što manje borave na otvorenom, posebno u jutarnjim satima kad je koncentracija peludi najviša. 'Kad pada kiša i nakon kiše je povoljno vrijeme za alergičare, kad se uđe u kuću, presvući se, istuširati se, oprati kosu, u autu ne otvarati prozore nego koristiti klima uređaje', savjeti su liječnika.

>> Dječak alergičan na Božić!

Dojam da je u posljednja dva desetljeća broj alergičara u velikom porastu nije pogrešan. Liječnici za to krive prekomjernu upotrebu antibiotika, deterdženata, cjepiva, zagađen zrak, nikotin. To je bolest modernog vremena, to je danak našem razvoju. Danas imamo najviši broj alergija i alergijskih manifestacija.

I naša zemlja pripada krugu razvijenih, pa desetak posto građana i čak svako treće dijete u Hrvatskoj ima problema s  raznim vrstama alergija.