Obavijesti Video Pretražite Navigacija
14 ispovijesti

Mobing u dječjem vrtiću: "Uzimamo bolovanje, ne snalazimo se u tim spletkama..." U cijeloj priči ima i jedan apsurd

Aktualno Galerija Slučajevi mobinga na općinskim sudovima Slučajevi mobinga na općinskim sudovima Foto: DNEVNIK.hr Vedran Duvnjak Vedran Duvnjak Foto: DNEVNIK.hr Dalibor Ninčević Dalibor Ninčević Foto: DNEVNIK.hr +0 Ljuljačka Galerija 1/4 >>
Najmanje četrnaest zaposlenica vrtića u Solinu već duže vrijeme prijavljuju mobing na radnom mjestu. I tu dolazimo do apsurda. Onoga tko bi trebao odlučivati o njihovim prijavama, postavlja osoba čiju smjenu traže. Jedino što im preostaje je sudska bitka.

Mjesecima u solinskom gradskom vrtiću zaposlenici kolegicu prijavljuju za mobing. "Do te mjere da ljudi uzimaju bolovanje, do te mjere da se zapravo ne snalazimo u tim zamkama, spletkama", rekla je jedna zaposlenica vrtića.

Druga zaposlenica kaže: "Gorući problem je izostanak zdrave i primjerene komunikacije." Četrnaest ispovijesti iza zatvorenih vrata čuli su i gradski vijećnici.

"Na tom sastanku je zapravo to bilo strahovito teško i potresno slušati. Kažu da je doslovce vikala na njih pred drugim kolegicama, pred djecom", kaže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GRADSKA SKUPŠTINA Herman: "Nikad prije u medijima nije pisalo da škole grcaju u dugovima. Prema tome, takvi problemi nisu postojali"

Pročitajte i ovo Suzana Hitrec Grad: Naslijedili smo dugove Tomaševićeva vlast ne plaća režije na vrijeme, hoće li vrtići ostati bez obroka: "Mi smo do sada uspjeli to spriječiti pretakanjem iz šupljeg u prazno“

Oni koji su temu stavili na dnevni red, smatraju da to nije konačan broj. "Jer postoji puno zaposlenica koje su na ugovoru na određeno i sigurno neće svjedočit protiv nekoga tko ih sutra može zaposlit", rekao je Vedran Duvnjak iz NLM-a.

Odgovornost traže i od ravnateljice, koja ne želi javno govoriti. O njezinoj sudbini odlučuju gradski oci.

Gradonačelnik Solina, Dalibor Niničević je izjavio: "Ja ne mogu tvrditi da li su to sve istine, i dali je to klasičan mobing. Ali nakon toga sam reagirao i poslao jedan dopis ravnateljici i istog trena sam poslao dopis prosvjetnoj inspekciji, gdje sam tražio s obzirom na okolnosti i tako dalje da hitno i žurno se izađe na teren."

No inspektori neće put Solina. Iz Ministarstva obrazovanja poručuju kako rješavanje ovakvih prijava nije u njihovoj nadležnosti. O utemeljenosti prijava odlučuje zadužena osoba unutar ustanove.

"Teško da je moguće imati povjerenje u tijelo koje je izabrano na način da je ravnateljica proglasila ljude koji će radit u tom tijelu", kaže zaposlenica.

Idući korak koji im preostaje - sudski spor

Prema podacima Ministarstva pravosuđa u posljednje tri godine na Općinskim sudovima vodilo se 111 sporova vezanih za mobing. Gotovo svi ti sporovi već su dobili svoj epilog.

Najviše slučajeva vodilo se u Zagrebu. No od 17 predmeta prošle godine, u tek dva dokazan je mobing. Preostali su riješeni nagodbom, povlačenjem ili odbijanjem zahtjeva.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene