Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rekordna zapljena

Kako je pala uigrana ekipa? "Ovo postrojenje teško da možete nabaviti na internetu ili obližnjoj trgovini"

Aktualno Galerija Ivo Pelivan, voditelj službe organiziranog kriminaliteta PUZ-a Ivo Pelivan, voditelj službe organiziranog kriminaliteta PUZ-a Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić, novinar Nove TV Domagoj Mikić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Tihomir Žegrec, pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice Carinske uprave Tihomir Žegrec, pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice Carinske uprave Foto: DNEVNIK.hr +0 Rekordna zapljena duhana Galerija 1/4 >>
U okolici Zagreba zaplijenjena je rekordna količina duhana. Osumnjičeni dvojac raspolagao je vrlo modernom opremom, a sada im prijeti do šest godina zatvora.

Zagrebačka policija zaplijenila je gotov osam tona duhana u listu, a u akciji su uhićena dvojica muškaraca. Jedan od osumnjičenih unajmio je skladišni prostor u mjestu Prepuštovec u kojemu su pronađene 64 kartonske kutije i deset kilograma duhana u sušilici.

Zaplijenjen je i veći dio opreme za preradu i vaganje duhana. Duhan se nalazi u štićenom prostoru carinske uprave pod budnim okom carinika. Ondje se nalazi 60 kutija u kojima je upakiran i obilježen.

Pročitajte i ovo Slaven Hojski, DIP počinje tiskanje listića Glasnogovornik DIP-a otkrio zanimljivu statistiku o kandidatima i ključnu stvar za birače: "Bitno je da građani izvade tu potvrdu..."

Voditelj službe Organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke Ivan Pelivan objasnio je kako je došlo do zapljene.

"Operativnim radom na terenu policijski službenici Organiziranog kriminaliteta došli su do saznanja da se u jednoj kući, odnosno neposredno uz kuću u skladištu, na rubnom dijelu grada Zagreba nalazi veća količina duhana", rekao je.

Pelivan je otkrio kako duhan nije iz Hrvatske.

"Trenutno se radi o duhanu koji je u listu, a kriminalističkim istraživanjem nije se potvrdilo da je iz Hrvatske. Vjerojatno je iz nekih od zemalja Europske unije", kazao je Palivan.

Rekordna zapljena

Riječ je o rekordnoj zapljeni, a operaciju prerađivanja duhana vodila je uigrana ekipa.

"Jedna od rekordnih zapljena unatrag nekoliko godina. Radi se o jako uigranoj ekipi što se može vidjeti iz priloženih alata koje smo oduzeli", kazao je Palivan.

Pročitajte i ovo Hapšenje u Kaštelima - 2 Kamera Dnevnika Nove TV snimila odvođenje napadača Policija objavila nove detalje napada, muškarca prijavili za pokušaj ubojstva dvije osobe. Branimir Jukić iz HGSS-a: "Naš prijatelj se budi"

Uređaju koji su oduzeti jako se teško mogu nabaviti.

"Zaplijenjeno je jedno od postrojenja koje teško da možete nabaviti na internetu i obližnjoj trgovini. Radi se o sušari za duhan i to govori o tome koliko je ova skupina imala veliku logističku i tehničku podršku. Da biste preradili duhan iz lista u jedan proizvod koji možete plasirati na crno tržište morate imati određena predznanja i određenu tehnologiju", rekao je Tihomir Žegrec iz sektora za mobilne jedinice Carinske uprave.

Uz tone duhana, policija je oduzela i sjekač, uređaj za aromatizaciju i vagu.

"Ovdje se nalazi još opreme. Radi se o sjekaču duhana, uređaju u kojemu se duhan aromatizira prije ubacivanja u sušaru, vagi i svim ostalim potrebnim predmetima u jednom tehnološkom procesu obrade duhana", kazao je Žegrec.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki

Oduzeti duhan može ponovno na tržiše

Šteta je gotovo milijunska, a u slučaju da ovakav duhan dođe na crno tržište potencijalno može biti i opasna za zdravlje.

"Možemo reći da je šteta nešto ispod milijun eura, ako govorimo o šteti za državni proračun. Naravno, postoji i ona nematerijalna šteta koja se ne mjeri. Riječ o zdravstvenoj šteti obzirom da se ne radi o provjerenoj kvaliteti robe. Carinska uprava ministarstva financija s kolegama iz policije konstantno radi i poduzima mjere i radnje da bi smanjila udio duhana na crnom tržištu Republike Hrvatske", tvrdi Žegrec.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život

Žegrec je otkrio što će se sada dogoditi s tonama zaplijenjenog duhana.

"Dva su moguća ishoda. Jedan je da se, ukoliko se proces brzo okonča, duhan proda ovlaštenoj pravnoj osobi za trgovinu duhana. Ukoliko se pokaže da je nezadovoljavajuće kvalitete ili zbog proteka vremenskog roka dođe do degradacije kvalitete, uništiti će se pod carinskim nadzorom", zaključio je.

Uhićenom dvojcu ako se dokaže krivnja prijeti kazna zatvora do šest godina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene