Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAOKRUŽIVANJE CIJENA

Koriste situaciju? Poskupjele cijene ulaznica za gradske bazene i klizališta, sve prilagođeno uvođenju eura

Aktualno Galerija Novac: Ilustracija - 2 Novac: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bazen Bazen Foto: DNEVNIK.hr Bazen: Ilustracija - 2 Bazen: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bazen: Ilustracija - 1 Bazen: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Bazen: Ilustracija - 4 Galerija 1/8 >>
Treba grijati i gradske bazene i hladiti led na klizalištima, a to košta, pa je Zagreb odlučio podignuti cijene ulaznica. No, reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić primjetila je kako su cijene ovog puta prilagođene euru, a ne kunama.

Svi sveti su jedan od četiri dana u godini kada zagrebački bazeni izgledaju prazno. Sve ostale dane u njima se kupa na veliko. Ali od srijede po novim, većim cijenama.

"Ulaznica za obitelj bit će skuplja 15 kuna, dnevna za odrasle 10 dok će za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom poskupiti za kunu i pol", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Sadašnja cijena dnevne ulaznice za bazen iznosi 20 kuna, u eurima je to 2 eura i 65 centi. Nakon povećanja stajat će za kune nezgodnih 30 kuna i 14 lipa, ali za eure savršeno zaokružena 4 eura.

Isto je s ulaznicama za zagrebačka klizališta. Iz upravljanja sportskim objektima tvrde to je zbog visokih cijena energenata.

"Uz ovo povećanje cijene ulaznica su i dalje jeftinije u odnosu na ostale gradove. Željeli smo se približiti ostalim gradovima cijenu, ali nismo podigli na razinu koja bi zapravo bila realna", kaže Kosta Kostanjević iz Upravljanja sportskim objektima grada Zagreba.

Iz Grada kažu da to nema veze s uvođenjem eura, ali mnogi su i prije službenog uvođenja počeli koristiti ovu situaciju. 'Tajni kupci' zaključili su da se cijene zaokružuju i to najviše u kafićima, restoranima i frizerskim salonima.

Pročitajte i ovo Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 3 IZMJENA TARIFA Val poskupljenja prešao je i na odvjetničke usluge, uskoro na snazi nove cijene: "U mutnome hvataju priliku"

"Kava je bila 10 kuna, sad su neki zaokružili na euro i 20, euro i 30, neki na euro i 50, očito povećanje cijena zbog usklađivanje s eurom", kaže Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Događa se i to, kažu iz udruge za zaštitu potrošača, da neki poslodavci prvo povećaju cijenu u kunama pa onda tako pravdaju zaokruživanje. Pitanje je koliko je to u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom.

"Sa zakonom je u skladu, nitko ne krši zakon ako povećava cijene, ali ovi koji su potpisali etički kodeks - jedna od stavki da neće biti povećanja cijena, nema kazne, ali trebala bi biti neka sramota. Sad koliko to funkcionira u Hrvatskoj", kaže Knežević.

Pročitajte i ovo Tihomir Žegrec - 1 nosio rekordnu količinu Detalji pada mule na Tuđmanu: Predstojnik graničnog carinskog ureda opisao kako prepoznati "gutača"

Građani se nadaju da će takvih slučajeva biti što manje. "Definitivno se nadam da neće ići prema gore nego da će osluhnuti puls naroda i da će biti blaža varijanta što se tiče cijena", kaže Sandro.

"Sad je sve teže, one vreće za smeće, pa inflacija, plaće i mirovine nisu išle gore. Jednostavno ne znam kako ljudi žive", kaže Neđak Smajli. Tri tvrtke u Hrvatskoj već su prijavljene Državnom inspektoratu zbog krivog obračunavanja cijena.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene