Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZMJENA TARIFA

Val poskupljenja prešao je i na odvjetničke usluge, uskoro na snazi nove cijene: "U mutnome hvataju priliku"

Aktualno Galerija Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 3 Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 4 Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 2 Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 6 Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr +3 Skuplje usluge odvjetnika: Ilustracija - 5 Galerija 1/8 >>
Poskupljuju i odvjetnici. Odvjetničke tarife ni sada nisu niske, a reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić je izvijestila o novom cjeniku.

Inflacija nikoga nije zaobišla. Zato i odvjetnici tarife dijela svojih usluga dižu za 50 posto - jedan bod 15, umjesto dosadašnjih 10 kuna.

"Bodovi se obračunavaju s obzirom na kategorije, na vrijednosti sporova u sudskim postupcima. Prema tome, postoji cijela tablica za to, na taj način se obračunavaju bodovi tako da imamo transparentnost i jasnoću kako ide primjena tarife", pojasnio je Mićo Ljubenko iz Hrvatske odvjetničke komore za Dnevnik Nove TV.

Građanima su i dosad bile preskupe pa se nadaju da im odvjetničke usluge - neće trebati. "Pretjerano je, oni bi trebali pomoći ljudima, a ne da ih pljačkaju", kazala je kroz smijeh Sonja iz Zagreba.

"Pretjeruju i u mutnome hvataju svoju priliku. To oni ne bi smjeli raditi, s obzirom na stanje, primanja plaće…", smatra Milan iz Zagreba.

Tarife za svoj rad nisu mijenjali 18 godina. Dosad je odvjetnik svako sastavljanje tužbe naplatio 50 bodova, odnosno 500 kuna. Sada taj iznos raste na 750. Svaki započeti sat rada odvjetnika vrijedio je 25 bodova ili 250 kuna. Uskoro će se to pretvoriti u 375 kuna plus PDV, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

"50 posto je previše, 10, 20 posto, ajde. Zbog inflacije, troškova, ali 50 posto je stvarno previše za naše podneblje", ističe Zvonko iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Videozid: Inflacija, Dino Goleš - 4 Donosi Dnevnik Nove TV Inflacija u eurozoni za listopad ruši rekorde: Energija skuplja za 42 posto

No, za dio korisnika - njihove usluge ostaju besplatne. "Postoje drugi propisi koji reguliraju i primanje besplatne pravne usluge, tako da se sa ovim ne ulazi u pitanje prava građana koji ulaze u najugroženije pravne skupe i primjenu svojih prava", napominje Ljubenko.

Pročitajte i ovo Koliko štedimo? - 2 LIJEPA SVOTA Koliko štede Hrvati? Pogledajte gdje se u Hrvatskoj najviše, a gdje najmanje štedi

"Sredstva za provedbu primarne i sekundarne besplatne pravne pomoći osigurana su u državnom proračunu. Dodatno, socijalno ugroženi građani mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Takozvano pro-bono zastupanje ostvaruje se imenovanjem punomoćnika", pojasnili su iz Ministarstva pravosuđa.

Ima i onih kojima je poskupljenje opravdano. "Ako poskupljuje papir, ako poskupljuje struja, onda vjerojatno treba nešto da se doda… A nama je Šokcima uvijek bilo skupo", napominje Luka iz Zagreba.

Ako ne žele dodati više, građani imaju tek nekoliko dana da za manje novaca angažiraju odvjetnika. Izmjena tarife stupa na snagu – već idućeg tjedna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene