Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Zamjenik glavnog ravnatelja policije otkrio što očekuje Hrvate uhićene u Grčkoj

Aktualno Galerija Damir Barić i Dino Goleš Damir Barić i Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Neredi huligana u Ateni Neredi huligana u Ateni Foto: DNEVNIK.hr Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Foto: DNEVNIK.hr +0 Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Nezapamćeno divljanje i sukob hrvatskih huligana i navijača Dinama s navijačima suparničkog AEK-a dogodio se u Ateni. Iz Vlade apeliraju na navijače da se distanciraju od ovakvih ekstrema.

Nekima nikakvi apeli ne dolaze do mozga pa se, nažalost, i dogode takve nemile scene. MUP koji je razmjenjivao informacije s grčkom policijom oglasio se tijekom dana priopćenjem.

Više detalja o tome što je sve učinila naša policija, koje mjere sada slijede nasilnicima iz Grčke te što sve policija poduzima oko sigurnosti međunarodnih utakmica na našim terenima, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić. S njim je u Zadru razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Informaciju poslali još 4. kolovoza

"Hrvatska policija je 4. kolovoza uputila informaciju kolegama u Grčkoj da je očekivan dolazak između 100 i 200 navijača Dinama. Tu informaciju smo uputilu preko platforme EUROPOL-a", kazao je.

"Istog dana smo uputili obavijest i zemljama na tranzitnoj ruti naših navijača, kao što je Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija", dodao je.

"Informacija je bila kvalitetna, točna i pravovremena. Na temelju te informacije je za pohvaliti rad kolega iz Crne Gore koji su jučer u ranim jutarnjim satima između 3 i 6 sati, detektirali 21 vozilo, ukupno 120 navijača koji su prelazili iz Crne Gore u Albaniju", opisao je Barić.

Pročitajte i ovo Ubijen 29-godišnjak AEK-a ubijen 29-godišnjak VELIKA GALERIJA Huliganski incident u fotografijama: Pogledajte prizore Atene nakon tučnjave

"I taj angažman kolega u Crnoj Gori pokazuje da su navijači od Zagreba putovali invidualno, preko različitih graničnih prijelaza, želeći ne skretati pozornost na sebe i zapravo prvo veće okupljanje su imali u Grčkoj. S obzirom da se radi o individualnim prijelazima ban Republike Hrvatske, nismo mogli zapriječiti nikome da napusti Republiku Hrvatsku. Da bi to bilo moguće, potrebno je ispunjenje određenih sudskih ili administrativnih uvjeta", kazao je.

"Prepreke nije bilo, prepreka može biti da nemate valjanu putnu ispravu, da je izdana tjeralica ili da postoji sudska odluka kojom ne možete napustit teritorij Republike Hrvatske", dodao je Barić.

Put između 100 i 200 navijača bez ulaznica

"Operativnim radom smo došli do saznanja da se planira put između 100 i 200 navijača Dinama put Atene bez ulaznica. Pravovremeno smo sve dostavili kolegama u Grčkoj", navodi.

Na pitanje gdje je zapelo, kaže kako ne bi ocjenjivao rad grčke policije. "Možda najbolje govori i činjenica i njihova vlastita analiza kojoj su smijenili sedam dužnosnika policije", rekao je Barić.

"Suradnja s grčkom policijom je dobra, mi komuniciramo, u ovom trenutku se provodi kriminalističko istraživanje i obrada privedenih u Grčkoj, sada nemamo konkretnu informaciju o kriminalističkom istraživanju. Hrvatska policija se stavila na raspolaganje za sve one buduće radnje u kojima možemo pomoći u rasvjetljavanju jučerašnjeg događaja", istaknuo je.

Za dva dana utakmica u Splitu

Za dva dana je u Splitu utakmica, također protiv grčkog kluba. Na pitanje strahuje li da bi moglo biti odmazde i kakve su pripreme, Barić odgovara: "Mi te dvije utakmice ocjenjujemo kao utakmice visokog rizika, s obzirom na jučerašnje nemile događaje, postupamo temeljem protokola koji je potpisao ministar Božinović i predsjednik HNS-a Kustić, poduzimamo veliki broj mjera i radnji", rekao je Barić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je zakazao? Grci su znali za dolazak BBB-a, tvrdi hrvatska policija: Obavijestili su ih na vrijeme

"Angažiramo dovoljan broj djelatnika iz svih rodova policije, razmjenjujemo informacije sa svim navedenim zemljama, sačinjavamo plan osiguranja i poduzimamo velike napore da održimo apsolutno povoljno stanje sigurnosti", dodao je.

"Ovdje bih istaknuo da se radi o pojedincima koji imenom i prezimenom čine prekršajna i kaznena djela. Zato trebaju odgovarati i nije im mjesto na sportskim događanjima. Mi za sada sve uzimamo u obzir, planiramo i puno šire od informacija koje danas imamo. Poduzet ćemo sve kako bi sve prošlo u najboljem redu", rekao je Barić.

"Između ostalih, surađujemo i sa SOA-om. Poduzet ćemo sve da prođe sve u apsolutnom redu i da građani mogu imati puno povjerenje u hrvatsku policiju", kazao je.

Nakon povratka Hrvata iz Grčke navodi kako će se prvo vidjeti kakvi će biti rezultati kriminalističkog istraživanja, temeljem toga će i oni postupati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene