Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sabor je jutros započeo raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o medicinskoj oplodnji, koji je u primjeni manje od dva mjeseca, a ministar zdravstva Darko Milinović uvodno je dezinformacijama nazvao medijske napise da je riječ o radikalnom zakonu koji je zaustavio postupke oplodnje, a neplodne parove natjerao da pomoć potraže u inozemstvu.


'Možemo zahvaliti vladi što smo poboljšali odnose sa Slovenijom, ali ne može Hrvatska biti PR Sloveniji da žene moraju ići tamo. Ne, onima koji imaju problema sa začećem, zakon jamči da neće morati ići u Sloveniju, da će ovdje imati adekvatnu bolničku skrb', poručio je Milinović. Ponovio je tezu da je oplodnja zamrzavanjem jajnih stanica vrlo uspješna, da je preživljavanje zamrznutih jajnih stanica između 78 i 92 posto, oplodnja između 73 i 79 posto, a trudnoća između 20 i 57 posto. Milinović tvrdi i da se godišnje u Hrvatskoj nakon oplodnje zamrznutim zametcima ne rodi 150, kako tvrde mediji, nego samo 30 djece. Naveo je i da je u Hrvatskoj 11.000 zamrznutih zametaka, od kojih je polovica starijih od pet godina, zbog čega Ministarstvo razmišlja o kampanji u kojoj bi parove koji već imaju jedno ili dvoje djece pozvali da iskoriste zamrznute zametke.

'Ne vrijeđajte struku'

Vezani članci Tigar - 5 Zoološki vrt u Zagrebu za tigra nema uvjete, a nastamba u Križevcima da? Istražili smo tko smije biti Tarzan u Hrvatskoj Trgovina, ilustracija - 3 Zakon o radu trgovina neki podržavaju, drugi najavljuju otkaze: "Ovo je nerazumno, neprihvatljivo i ne koristi nikome"

Ministar je odbacio i tvrdnje da je Hrvatska uz Italiju jedina zemlja u kojoj je zabranjeno zamrzavanje zametaka, a naveo je da takvo rješenje ima šest europskih zemalja. Naglasio je da za takav zakon ima potporu struke, a odbacio tvrdnje da je ginekologe kupio s milijun kuna. 'Nemojte vrijeđati struku da ih se može kupiti s milijun kuna', poručio je Milinović, koji se pohvalio da je Društvo za humanu reprodukciju jednoglasno podržalo njegov zakon. Milinović je za dezinformacije prozvao i SDP-ovce koji su tvrdili da je novi zakon potpuno obustavio oplodnju i da liječnici planiraju otići u inozemstvo. Odbacio je argument da u kolovozu ove godine uopće nije bilo postupaka oplodnje, obrazloživši da su u to vrijeme godišnji odmori te da tih postupaka nije bilo ni u kolovozu 2005., da je u kolovozu 2006. napravljen jedan, a 2007. dva postupka medicinske oplodnje. 'Postupci se odvijaju nesmetano i nema potrebe da se odlazi u inozemstvo', rekao je.

'Manipulacije'

Manipulacijom je nazvao i tvrdnje da žena pri svakom postupku oplodnje mora ići na bolnu punkciju, a tvrdi da Zakonom nije propisano zamrzavanje najviše triju jajnih stanica, nego da je moguće oploditi tri, a zamrznuti preostale jajne stanice dobivene punkcijom. Predloženim izmjenama vlada je predvidjela pojednostavljenje postupka dokazivanja statusa izvanbračne zajednice i zaštitu identiteta darivatelja spolnih stanica. Milinović je kazao kako se u takvo rješenje išlo da bi se potaknulo darivanje stanica, ali i ustvrdio kako novi zakon nije destimulirao darivanje, navodeći kako u proteklih šest godina u Hrvatskoj nije darovana ni jedna spolna stanica. (Hina)