Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će državna obnova?

Deset mjeseci nakon potresa Zagrepčani još hodaju s papirima: "Da bi se prijava ispunila u jednom poslijepodnevu, treba imati arhitektonsko predznanje"

Mnogi Zagrepčani pokušavaju pronaći nekakvu utjehu jer je prošlo deset mjeseci od prvog potresa, a državna obnova još nije počela i sigurno neće još nekoliko mjeseci. Zato počinju natječaji za obnovu javnih institucija, koje će se financirati iz 683 milijuna eura, koji stižu iz Bruxellesa.

Građani Zagreba ispunjavaju obrasce za pomoć pri obnovi. No mnogi imaju problema te traže pomoć od gradskih službenika.

Pročitajte i ovo Vatrogasci saniraju zgradu u Zagrebu - 2 11 mjeseci od potresa Tko je nadležan za opasne odrone sa zgrada u Zagrebu? Državni inspektorat kaže da je Grad. Oni pak: "Nismo mi..." Slika nije dostupna 'Zakon je kvalitetan' Horvat o prvoj sjednici Savjeta za obnovu Zagreba: "Rijetko se vidi tolika doza konsenzusa"

"Imam dvorišnu zgradu na koju se tijekom prvog potresa u ožujku srušila susjedna zgrada i urušio moj međukat i krov, pa sad čekam da vidim što će biti s ovim prijavama", rekao je Jurica Grosinger.

Gospođa Nevena popravila je stan i raspituje se o nadoknadi troškova.

"Račun s PDV-om je 16 tisuća kuna. Ja sam u mirovini i to mi je bilo od ostavine kako sam otišla u mirovinu i mislila sam putovati, ali ništa od toga", kaže Nevena Martinović.

Građani mogu dobiti informacije o obnovi i potrebnim papirima.

"Većina građana je starije životne dobi, vrlo malo ih se služi aplikacijama e-Građanin i sličnim platformama. Dakle, koliko sam ja doživio, oni preferiraju tu usmenu riječ", rekao je Matej Pećar, službenik grada Zagreba.

Ministar Horvat i dalje uvjerava - proces prijave nije kompliciran.

"Jedni sugeriraju da je set dokumenata vrlo složen i kompliciran, a onda u nekom mediju vidimo one koji su to napravili u jedno poslijepodne", napominje ministar Darko Horvat.

"Da bi se prijava ispunila u jednom poslijepodnevu, treba imati arhitektonsko ili pravno predznanje", tvrdi Matej Pećar.

Zagrepčani nisu mogli čekati državu, pa su mnogi sami počeli obnavljati. Grad će za dio javnih ustanova tražiti povrat novca iz fonda Europske unije. Premijer najavljuje da prva tri natječaja za javne zgrade idu ovaj tjedan.

"Ne kasnimo s obnovom jer su sredstva došla prije četiri tjedna. Sve je u okvirima. Mi smo uvijek govorili da će sve dugo trajati jer deset sekundi potresa je minimalno deset godina obnove", kaže premijer Andrej Plenković.

Deset mjeseci poslije prvog potresa šetnja u dijelovima centra i dalje nije najsigurnija. Stoga, intervencije su vrlo često potrebne, a najčešće zbog padanja žbuke.

"Nije čudno što nas i deset mjeseci nakon potresa zovu zbog sanacije jer je to dugotrajan proces. Nakon prvog potresa u ožujku uslijedio je onaj nedavni petrinjski, dodatno je destabilizirao građevine koje prijete da padnu na ulicu", govori Marko Rakovac, visinski radnik.

Novi potresi prijete i Podsljemenu, pa i oni traže od premijera proglašenje katastrofe. Za žute i crvene naljepnice traže što hitniju gradnju zamjenskih, tipskih montažnih kuća koje bi država financirala u stopostotnom iznosu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene