Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papirologija ih zatrpala

Apsurdi pri pokušaju obnove Zagreba: "Naša zgrada na broju 15 ne postoji"

Aktualno Galerija Jasnica Petrović Jasnica Petrović Foto: DNEVNIK.hr Papirologija usporava obnovu Zagreba - 1 Papirologija usporava obnovu Zagreba - 1 Foto: DNEVNIK.hr Papirologija usporava obnovu Zagreba - 2 Papirologija usporava obnovu Zagreba - 2 Foto: DNEVNIK.hr Papirologija usporava obnovu Zagreba - 3 Papirologija usporava obnovu Zagreba - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Papirologija usporava obnovu Zagreba - 4 Galerija 1/7 >>
Kako je sve brzo i učinkovito sunarodnjaci s Banovine mogu vidjeti na primjeru iskustva Zagrepčana, čije je domove oštetio potres. Puno pitanja, a malo odgovora.

Jasnica Petrović iz Zagreba jedna je od mnogih kojoj je naša birokracija usporila obnovu doma nakon potresa. Kuću u centru obnovila je kreditom. Ipak, žali se na teškoće. "Ne možemo naći našu projektnu dokumentaciju koja je rađena jer zgrada službeno ne postoji. Ima broj 13 i 17, ali ne i 15. Nama treba pravnik da to sve popunimo, koliko ćemo to sve skupljati dokumentaciju, kad će krenuti obnova“, s pravom se zapitala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo" Potres Utješio građane Stručnjak o novim potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Evo zašto su ih tako jako osjetili"

Zvala je Državni arhiv, rekli su joj da može doći i zatražiti termin da pregledaju cijelu ulicu. Procedura je komplicirana. Država traži niz potvrda – koje već imaju! Stručnjaci predlažu jednu bazu podataka. Ministar Horvat obećava da će sve biti bolje kada se uvede mobilna aplikacija.

U isto vrijeme Zagreb dijeli devet milijuna kuna pomoći onima koji su se javili na natječaj i zadovoljili kriterije. Uvjerava da kasne s isplatom jer nisu željeli nekog preskočiti. Oporbeni Renato Petek smatra da je taj iznos samo kap u moru 80 milijardi kuna štete u Zagrebu te da je ovo samo kozmetička mjera kojom Bandić pokušava ostaviti dojam da nešto zapravo i radi.

Prvo su tvrdili da obnova u Zagrebu kreće na proljeće. Pa sve pomaknuli na ljeto. Jasnica je tako, kao i svi Zagrepčani, odavno izgubila strpljenje. "Jel Zagreb zadnji? Zagreb se uopće ne spominje. Devet mjeseci je prošlo od potresa. Čekao se zakon. Što smo dobili s tim zakonom, opet ništa“, zaključila je.

Više o papirologiji i obnovi Zagreba saznajte iz priloženog videa u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene