Kako je sve brzo i učinkovito sunarodnjaci s Banovine mogu vidjeti na primjeru iskustva Zagrepčana, čije je domove oštetio potres. Puno pitanja, a malo odgovora.

Galerija


Jasnica Petrović iz Zagreba jedna je od mnogih kojoj je naša birokracija usporila obnovu doma nakon potresa. Kuću u centru obnovila je kreditom. Ipak, žali se na teškoće. "Ne možemo naći našu projektnu dokumentaciju koja je rađena jer zgrada službeno ne postoji. Ima broj 13 i 17, ali ne i 15. Nama treba pravnik da to sve popunimo, koliko ćemo to sve skupljati dokumentaciju, kad će krenuti obnova“, s pravom se zapitala.

Vezani članci Žbuka sa zgrada na ulicama Zagreba Odroni sa zagrebačkih zgrada su svakodnevni, vatrogasci svaki dan imaju 10-ak intervencija Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 1 Devet mjeseci nakon potresa obnova u Zagrebu stoji: "Papirologija oko dimnjaka traje četiri mjeseca. Prvo trebamo napraviti plan kako će se sanirati, elaborati, pa Plinara…"

Zvala je Državni arhiv, rekli su joj da može doći i zatražiti termin da pregledaju cijelu ulicu. Procedura je komplicirana. Država traži niz potvrda – koje već imaju! Stručnjaci predlažu jednu bazu podataka. Ministar Horvat obećava da će sve biti bolje kada se uvede mobilna aplikacija.

U isto vrijeme Zagreb dijeli devet milijuna kuna pomoći onima koji su se javili na natječaj i zadovoljili kriterije. Uvjerava da kasne s isplatom jer nisu željeli nekog preskočiti. Oporbeni Renato Petek smatra da je taj iznos samo kap u moru 80 milijardi kuna štete u Zagrebu te da je ovo samo kozmetička mjera kojom Bandić pokušava ostaviti dojam da nešto zapravo i radi.

Prvo su tvrdili da obnova u Zagrebu kreće na proljeće. Pa sve pomaknuli na ljeto. Jasnica je tako, kao i svi Zagrepčani, odavno izgubila strpljenje. "Jel Zagreb zadnji? Zagreb se uopće ne spominje. Devet mjeseci je prošlo od potresa. Čekao se zakon. Što smo dobili s tim zakonom, opet ništa“, zaključila je.

Više o papirologiji i obnovi Zagreba saznajte iz priloženog videa u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr