Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11 mjeseci od potresa

Tko je nadležan za opasne odrone sa zgrada u Zagrebu? Državni inspektorat kaže da je Grad. Oni pak: "Nismo mi..."

Aktualno Galerija Vatrogasci saniraju zgradu u Zagrebu - 2 Vatrogasci saniraju zgradu u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasci saniraju zgradu u Zagrebu - 1 Vatrogasci saniraju zgradu u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krov zgrade u centru Zagreba Krov zgrade u centru Zagreba Foto: DNEVNIK.hr +0 Cigle pale sa zgrade u centru Zagreba Galerija 1/4 >>
Šteta od potresa u Zagrebu iznosi 42 milijarde kuna. Gotovo godinu dana nakon prvog potresa u užem središtu grada prolaznicima i dalje prijeti s krovova. Dok se čeka sanacija i rješavaju papiri, institucije prebacuju loptice oko odgovornosti.

"Ovo je ponovno počelo prekjučer. Pala su dva-tri komada i zvali smo vatrogasce, došli su danas", rekla je Biba Salata, predstavnica stanara.

Pročitajte i ovo Papirologija za prjavu štete od potresa Kad će državna obnova? Deset mjeseci nakon potresa Zagrepčani još hodaju s papirima: "Da bi se prijava ispunila u jednom poslijepodnevu, treba imati arhitektonsko predznanje" Slika nije dostupna 'Zakon je kvalitetan' Horvat o prvoj sjednici Savjeta za obnovu Zagreba: "Rijetko se vidi tolika doza konsenzusa"

Stanari Bibine zgrade dosad su srušili petnaest dimnjaka i obnovili njih pet.

"Prikupljamo papire, ali se moramo između sebe dogovoriti jer ima 20 stanara. Ali procedura je prestrašna, što tu svega treba", dodaje Biba Salata.

U prikupljanju papirologije pomažu i članovi udruge SOS Zagreb, kojima se ljudi svakodnevno javljaju s istim problemima.

"Sad su suvlasnici u problemima sakupljanja tih dokumentacija i čekanja da se odradi ono što je trebalo po zakonu i programu mjera, a to je odabir sudionika u gradnji poput projektanata i revidenata", kaže Tomislav Bartolić, odvjetnik i član udruge SOS Zagreb.

Dok se čeka obnova, u središtu grada prolaznicima prijete cigle. Dio fasade jučer je pao u blizini Cvjetnog trga. Srećom, nitko nije stradao.

"Neugodno se osjećam zato što sam čuo od gospođe koja radi u dućanu da su im statičari došli tek prošli tjedan. Dakle, prvi put su došli sad od onog potresa koji je bio u trećem mjesecu", govori Luka iz Zagreba.

Mnogi građani, poput Siniše, kažu da nikad ne hodaju blizu zida, nego nekoliko metara dalje jer su u strahu da im komad žbuke ne padne na glavu. No s krovova će padati sve dok se ne odrade detaljni pregledi, poruka je struke.

"Nažalost, takve štukature, ornature i ukrasi uobičajeni su za ovaj kraj, a ovaj potres ih je zapravo razotkrio, odnosno pokazao je što se s njima može. Mi trebamo sada djelovati, a ne čekati da nekoga ubije pa tek onda početi djelovati", rekao je dr. sc. Josip Atalić s Građevinskog fakulteta.

Iz resornog Ministarstva poručuju da se za sigurnost prolaznika trebaju brinuti upravitelji zgrada.

"Njihova je uloga da zgrade održavaju i da one budu funkcionalne i sigurne za one koji ih koriste i za prolaznike, a uloga inspekcije je da može narediti hitne radove", kaže Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Hitno treba sanirati one zgrade koje prijete sigurnosti. Državni inspektorat tvrdi da je pregled potencijalno opasnih pročelja u nadležnosti Grada. Iz Grada pak lopticu prebacuju na Državni inspektorat i dodaju da je sve na vlasnicima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene