Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje nad djecom

Horor sustava: Djeca koja nemaju kamo otići, beskonačna suđenja i neadekvatne kazne za pedofile

Teško ozlijeđenu djevojčicu prevezli u KBC Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Teško ozlijeđenu djevojčicu prevezli u KBC Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Teško ozlijeđenu djevojčicu prevezli u KBC Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/1 >>
Hrvatska je posljednjih mjeseci postala zemlja crne kronike, a gotovo svakodnevno svjedoci smo nasilnih slučajeva ili roditelja prema djeci ili slučajeva vršnjačkog nasilja ili rodno uvjetovanog nasilja.

Zbog svoje ekstremnosti, slučaj s Paga dobio je najveću medijsku pozornost, a jednako tako odjeknuo je slučaj oca koji je pokazao iznimnu okrutnost i neviđeno nasilje prema svojoj maloljetnoj kćeri.

Pročitajte i ovo Ilustracija detalji sa suđenja Pedofilska banda vodila monstruozni lanac zlostavljanja: Djeci davali alkohol i kokain pa ih silovali Srpska policija, ilustracija Što se to događa? Šokantni napad u susjedstvu! Učenik osmog razreda nožem ranio kolegu u dvorištu škole

Javnost je s pravom ogorčena i ljuta zbog sustava, koji prema mišljenju mnogih, ne funkcionira. Svi, naravno, traže krivca i postavljaju pitanje odgovornosti.

Zagrebačko psihološko društvo očitovalo se na svojoj stranici o slučajevima nasilja nad djecom i tematiziralo problematiku upravo o odgovornosti kada se nasilje dogodi.

Najveću odgovornost imaju oni koji imaju najviše moći

Napominju kako je neophodno govoriti o odgovornosti, ukoliko se kvalitetno želi rješavati pitanje nasilja nad djecom. Ističu kako, ono što je zajedničko svim sustavima jest to da su oni u direktnoj nadležnosti ministara koji su pak direktno odgovorni predsjedniku/predsjednici Vlade RH. Također napominju kako najveću odgovornost snose oni koji imaju najviše moći, a to su (u ovom slučaju) nedvojbeno oni koji odlučuju.

"Odlučuju o tome koliko će sredstava uložiti u sustave i stručnjake koji se bave zaštitom najboljeg interesa djeteta. Odlučuju o tome hoće li se pri tome voditi preporukama i znanjem struke ili političkim interesom i vlastitim vrijednosnim sustavom. Odlučuju hoće li odmahnuti rukom ili neće u trenutku kada ih se pozove na odgovornost.

Hoće li naime najbolji interes djece konačno i istinski, a ne samo prigodno i deklerativno, biti postavljen kao jedan od prioriteta na svim razinama na kraju i unatoč svemu pitanje je političke volje i odluke", navode na svojim stranicama.

Stanje u praksi

Za kraj su naveli nekoliko crtica koje oslikavaju stanje u praksi, a za koje smatraju da podupiru tvrdnju kako se ne radi o teškoćama u radu samo jednog sustava:

• Postupak za kaznena djela na štetu djece pred općinskim sudovima u prosjeku traje 469 dana, dok na županijskom sudu postupak u prosjeku traje 478 dana (3)

• U prosjeku od prestanka zajedničkog života pa do postupka vještačenja o roditeljskoj skrbi prođe 3.1 godina (1)

• Prošle je godine u Dječjem domu Zagreb smještaj van obitelji (radi njihove zaštite) bio potreban za 210 djece, no bilo je moguće osigurati ga samo za njih 98

• U 2016. godini za počinjenje kaznenog djela bludnih radnji nad djetetom u 50% slučajeva počiniteljima je izrečena uvjetna osuda (3)

• Stručnjak koji provodi mjeru stručne pomoći i potpore obitelji u ostvarivanju skrbi o djetetu plaćen je 400kn mjesečno za odlaske u obitelj jednom tjedno kao i suradnju sa vrtićima, školama, eventualno uključenim drugim ustanovama te pisanje izvješća

• U sustavu zdravstva na pregled (kada je u pitanju mentalno zdravlje) dijete čeka minimalno par mjeseci, a ponegdje i šest mjeseci do godinu dana

• Kada smo (ispred ZPD-a) upitali koliko stručnih suradnika radi u školskom sustavu odgovor nadležnog ministarstva bio je: "Postupajući po zahtjevu Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne posjeduje tražene informacije te nema saznanja gdje se te informacije nalaze“ (Iz Dopisa upućenog ZPD-u od strane Ministarstva)

• Kazneni i Obiteljski sudovi nisu povezani što znači da je moguće da sutkinja/sudac koji donosi primjerice odluku o oduzimanju prava na život s djetetom ne mora znati ako su istovremeno roditelji kazneno nepravomoćno osuđeni radi zlostavljanja ili zanemarivanje djeteta.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene