Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sankcije zbog propusta policije

Djevojčica koju je brutalno pretukao otac: "Svi postupaju sa mnom kao da ništa ne razumijem. A ja sve znam, ja sam to proživjela"

Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 9
Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 9 Provjereno
Aktualno Galerija Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 13 Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 13 Foto: Provjereno Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 14 Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 14 Foto: Provjereno Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 10 Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 10 Foto: Provjereno Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 9 Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 9 Foto: Provjereno +2 Pretučena 14-godišnjakinja progovorila za Provjereno (Foto: Provjereno) - 6 Galerija 1/7 >>
Otac, bivši specijalac, sav je bijes otac iskalio na kćeri, 14-godišnjoj djevojčici. Danima svi raspravljaju o tome tko je sve zakazao. Kada su sve oči javnosti uperene u taj slučaj, farsa i propusti nastavljaju se događati do te mjere da je pred kamerama Provjerenog majka doživjela živčani slom, opet zbog odnosa policije prema svom bivšem kolegi. Zbog svega toga djevojčica je ekipu emisije Provjereno zamolila da snime i njezinu poruku svima jer, kaže, nju nitko nikada nije pitao što ona želi.

Otac, osuđeni obiteljski nasilnik, pokupio je mlađe dijete iz škole i otišao piti. Mama Edina u tom trenutku ležala je u bolnici s 15 šavova nakon operacije karcinoma maternice i jajnika. Zvala je policiju moleći za pomoć.
Zna kakav je kad se napije. Sin je s njim pijanim, a kći je u kući. Bježala je od njega preko balkona, mlatio ju je nasred ulice.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

Voditelj OKC-a PUZ Stipe Mandić kazao je da nije majka dojavila nasilje u obitelji, već susjedi. To je točno. Majka nije prijavila nasilje u obitelji, ona ga je pokušavala očajnički spriječiti. ''Ja kad sam ju vidjela, ja sam mislila da je moj život gotov. Moje dijete je bilo krvavo, izubijano po glavi, ona se tresla i rekla mi je 'mama, ja sam znala da ćeš ti doći''', priča Edina Dedić Fejzić.

I dok je policija tvrdila kako im je od dojave do uhićenja trebalo 14 minuta, susjeda koja je spasila dijete od oca tvrdi posve drugačije. ''Moj prvi poziv bio je u 17:47, drugi u 18:16. Samo tu je prošlo više od 30 minuta. Oni još nisu došli'', kazala je.

''Izašao je iz auta i rukovao se s kolegama''

Došli su četiri minute kasnije. Zlostavljač je već tada sjeo u automobil i pobjegao. Dan nakon press-konferencije policija je pred Edininom kućom, koja je također i zlostavljačevo vlasništvo. Došli su napraviti pretres pa su zato doveli i njega, a ona je pobjegla kod susjede. ''Izašao je iz auta i rukovao se sa svojim bivšim kolegama, sa smiješkom na licu zapalio cigaretu. Tako se privodi obiteljski zlostavljač'', rekla je susjeda.

Otac Suad Feizić bivši je pripadnik specijalne postrojbe Alfa, branitelj i krim policajac. Liječi se od PTSP-a s mjerom obveznog liječenja od alkoholizma. Na pretresu kuće potrgao je vjenčanu fotografiju koju je njegova kći imala na zidu sobe. ''Evo šta je policija dozvolila u pretresu kuće da napravi. A ta je slika bila od moje kćeri. Eto, toliko o policiji i kako kolega ne štiti kolegu'', kazala je Edina.

Dijete je imalo fotografiju mame i tate iz sretnih dana, iako je njezin tata tukao mamu uvijek kada je pio.
''U trudnoći sam se ja skupila jer sam štitila trbuh, a on me udario nogom i slomio mi je rebro. Udario me šakom u lice, izbio mi je jedan zub, rasjekao usnicu. Strgao je mobitel da ne zovem policiju. Rekao mi je da ako nazovem policiju da će me sahranit'', priča Edina.

Znala je što je sposoban učiniti i uvijek joj je prijetio, dok nije došao jednog dana i rekao kako želi da se razdvoje. ''On je rekao da ne bi prodao kuću, da bi on radije išao na to neplaćanje alimentacije da si on može platiti stan. Ja sam na to pristala. On je pokupio stvari'', rekla je Edina. Sve dok se jednu noć u pola jedan nije pojavio s policajcima na vratima. Prijavio ju je da ga ne pušta u njegovo vlasništvo.

Djeca morala posjećivati oca u zatvoru

Svi su završili u postaji na ispitivanju, čak i djeca koja su spavala. ''Kći je onda rekla sve što se u međuvremenu događalo. Sva nasilja. Ona je rekla da se sjeća da je tata ležao mami na leđima i držao joj nož pod vratom'', kaže majka 14-godišnjakinje. U tom trenutku Suad je pobjegao iz policijske postaje. Radi njihove sigurnosti predložen im je odlazak u sigurnu kuću.

Ipak na kraju biva uhićen. Tada počinje i brakorazvodna parnica, paralelno s postupkom za obiteljsko nasilje. Sud donosi rješenje da je skrbništvo zajedničko, iako je otac već bio osuđen za obiteljsko nasilje. Završava na odsluženju kazne. Edini nitko nikada nije rekao kako može podnijeti zahtjev za isključivo skrbništvo. Samo su je upozoravali na njegova roditeljska prava, pa su djeca oca morala posjećivati u zatvoru.

To je bilo u 2016. godini. Kćeri je to itekako u sjećanju. ''Nitko me nije pitao želim li ići k njemu ili ne želim. I nitko me nije pitao želim li uopće da on bude moj skrbnik. Nitko to ne pita. Moram ići jednom mjesečno i to je točka. Ja ga, naravno, ne želim posjetit. Mislim, tko bi htio posjetiti oca koji tuče vlastitu majku'', kazala je djevojčica reporterki Provjerenog.

Pitali ju slaže li se da se bivši suprug vrati kući

Majka mora dobiti njegovu suglasnost za bilo što – nove dokumente, školski izlet, upis u školu, baš sve što se tiče djece. Odslužio je kaznu za obiteljsko nasilje, vratio se u kuću, dok majka s djecom nema kamo. Edina tvrdi da, iako mu je izrečena mjera obaveznog liječenja od alkoholizma, on nikada nije nigdje bio. No opet je napravio incident. Prijetio je smrću tetama u sinovu vrtiću i opet završio u zatvoru. A Edina je opet, protiv svoje volje i volje djece, morala njih voditi u zatvor u posjete.

Edina radi na crno kako bi djeci omogućila normalan život. Što sve može pasti na pleća zlostavljane žene u ovom sustavu? Što može pasti na pleća djece koja su isto to zlostavljanje gledala, prolazila klinike i poliklinike, bila poslušna i pratila pravila koja su postavili odrasli?

''Voljela bih da se pita isto djecu kako je njima, ono što žele, žele li da netko bude blizu njih ili ne. Mislim, za roditelje ili za nekog u obitelji od kojeg se ne mogu maknut zbog sustava'', priča djevojčica.

Morat će davati izjave krim policiji, DORH-u, svjedočiti na sudu. Sve to ona već zna. ''Znam da svi postupaju sa mnom kao da ja ništa ne razumijem, kao da skrivaju nešto od mene, a zapravo ja to sve znam, ja sam to proživjela. Ako su znali da je takav, ne znam zašto uopće ima skrbništvo nad mojim bratom i nada mnom. Logično je da će krenut i druge tući kad već tuče mamu'', kazala je.

Kada je odslužio dio kazne, prošao je tečaj kontrole bijesa i boljeg roditeljstva u zatvoru, stekao je uvjete za uvjetno puštanje. Tada su zvali Edinu da je pitaju slaže li se da joj bivši suprug dođe kući. ''I ja kažem da nisam za to da se vrati kući. Na to mi pravnica kaže da ja to njemu zakonski ne mogu zabranit i ja na to odgovaram opet da se onda slažem jer, mislim, čemu uopće ta pitanja i zašto me zovete onda'', priča Edina.

Tukao kćer pred sedmogodišnjim sinom

Došao je prije mjesec dana kući i sve je bilo u redu do tog dana. Kada je došao kući pijan, kći ga je pitala zašto nije kupio toaletni papir. I tu je bio kraj. Sve se događalo pred očima njezina sedmogodišnjeg brata. ''Spriječiti se sigurno moglo, a mogli su doći na vrijeme i uloviti ga na djelu. I to su mogli. Nisu ni to'', smatra susjeda.

Mogao je i pravosudni sustav uzeti u obzir da razvodi oca obiteljskog nasilnika. Mogao je probacijski ured provjeravati liječi li se od alkohola. Mogla je socijalna služba reći žrtvi zlostavljanja njezina prava, jednako kao što je brinula o pravima zlostavljača. Mogli su, ali nisu. ''U ovom slučaju je bilo nakon provedenog inpiciranja malih propusta u komunikaciji'', kazao je voditelj OKC PUZ.

Isti su se dogodili i kada je otac uzeo kćerkin novčanik s dokumentima i novcem. Novac koji je kćer mjesecima skupljala za maturalac završio je uplaćen u zatvorskoj blagajni. Dokumenata nema, a da bi izvadila nove mora tražiti nasilnikov potpis. Dobio je mjesec dana pritvora.

Sankcije u policiji

Za šlepanje automobila i ležarinu na deponiju koji je on polupao u bijegu od policije nakon što je isprebijao dijete majka mora smišljati kako će platiti. Kako kupiti djetetu nove naočale koje je on razbio, mobitel koji je razbio? A samo želi mir. ''Nikad nisam imala neke osjećaje za njega kao da mi je tata. Ne znam zašto, ali, ono, uvijek mi je bolje kad njega nema'', kazala je djevojčica.

Još jedan slučaj koji je mogao biti spriječen, ali nije. Ostale su posljedice, neizbrisive traume. Hoće li tko odgovarati zbog propusta? Iz PU zagrebačke obratili su se redakciji Provjerenog i jasno poručili kako će za sve ove propuste koji su se dogodili s njihove strane biti sankcija. To možda javnosti nije bilo jasno nakon one nemušte press-konferencije. Svi, od bahate operaterke do šefa smjene koji nije na vrijeme poslao ophodnju, bit će kažnjeni.

''Ovo se sve događalo u vrijeme kada nismo znali da je počinjeno obiteljsko nasilje i bez obzira na to, zbog učinjenih propusta, ja sam podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka. Šef smjene nemarno je izvršavao službene obveze jer nije našao za shodno da policijsku ophodnju uputi na mjesto stanovanja osobe koja se potražuje. Operaterka na sredstvima veze na OKC-u policijske uprave nedolično se ponašala na vezi'', kazao je načelnik PUZ Marko Rašić.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene