Hitnu sanaciju trebaju zagrebački mostovi. Većina je izgrađena šezdesetih i osamdesetih godina. Ne skupljaju samo prašinu, već i brojna oštećenja. Puno puta bili su dio političkih obećanja, ali ne i rezultata. I Tomašević najavljuje njihovu veliku obnovu.

Galerija Stanje mostova u Zagrebu - 1 Stanje mostova u Zagrebu - 2 Stanje mostova u Zagrebu - 3 +4 Stanje mostova u Zagrebu - 4

Nakon više od godinu dana radova, neki su jučer prvi put zakoračili na Savski most. "On mi je toliko falio jer ja puno pješačim, ovaj mi je bio baš za dušu", kazala je Vesna.

Vezani članci Ivan Čorkalo Reporter Dnevnika Nove TV na mjestu pljačke banke u Zagrebu: "Dogodilo se to na izrazito drzak način, usred bijela dana" WC-i u Ministarstvu zdravstva Što kažu građevinari na paprene cijene obnove WC-a u Ministarstvu zdravstva? "To su jako visoke cifre, uvijek se može jeftinije napraviti"

Novo ruho dobio je nakon osamdeset godina, no duša drugih mostova ne izgleda tako novo. Radovi su se otvarali i zatvarali uz ćevape i Bandića, ali to je bilo samo krpanje.

"Pa, ustvari su hitni svi koji nisu bili u sanaciji, svi oni imaju oštećenja, to je posljedica njihove starosti, ali i dugogodišnjeg neadekvatnog održavanja", smatra Gordana Hreljak Kovačević s Građevinskog fakulteta.

Održavanje mora biti redovito, ističe profesorica. "To bi trebala biti skoro svakodnevna ophodnja u kojoj se pregledavaju prometne površine, i cestovne za automobile, za vozila, za pješake, bicikliste", objašnjava.

Jedan od najstarijih i najopasnijih je Most slobode. Ali na popisu ih je još pet.

"Često prolazim njima i mislim da bi to trebalo obnoviti, ponajviše zbog sigurnosti", kazala nam je jedna Zagrepčanka. "I taj isto ne izgleda baš dobro. Ima ono željezo na putu zakrpano pa se oko toga popiknem, dobro da ne padnem", dodaje druga.

Iz Ministarstva graditeljstva odgovaraju da su prema detaljnim pregledima već 2016. godine utvrđeni konstrukcijski nedostaci na zagrebačkim mostovima. Jedan od njih je i Jadranski. Situacija se najbolje vidi ispod mosta. Star je, derutan, a ne može se pohvaliti ni dobrom konstrukcijom.

Iz Grada Zagreba kažu da su neki u međuvremenu sanirani, ali ambiciozno najavljuju cjelovitu obnovu.

"Mislimo završiti ovaj mandat na način da uložimo u obnovu zagrebačkih mostova više od 400 milijuna kuna, ovo je samo početak", najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Slično je govorio i prethodnik, ali svoje poslove nije priveo kraju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju