Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Doktor Stipislav Jadrijević u zagrebačkom Merkuru izveo je operaciju kakva nikad prije nije obavljena u Hrvatskoj, a u svijetu se obavlja vrlo rijetko.


Čudo na zagrebačkom Merkuru. Kirurg Stipislav Jadrijević upustio se u dotad neviđen način odstranjivanja tumora s jetara. 'Pacijentici sam morao izvaditi jetra i pacijentica je ležala na stolu bez jetara, dok sam ja na drugom stolu odvajao tumor od jetara i zdravi dio jetara sam nakon toga vratio', kaže dr. Jadrijević za Dnevnik Nove TV.

Vezani članci Slika nije dostupna PRVI PUT U HRVATSKOJ Radiofrekvencijom uklonili tumor: "Ne znam kaj su delali, ja nisam niš čula ni vidla!" Slika nije dostupna Liječnici su ovom mladiću spasili život metodom koju HZZO ne priznaje

Svojim je naumom iznenadio, ali i prestrašio kolege. 'U jednom trenutku svi smo zapravo bili iznenađeni kada je doktor Jadrijević rekao što će zapravo učiniti. Jer to je bio, nekakve indicije su bile da bi se to moglo raditi, ali zapravo se nitko od nas nije usudio pomisliti, to je zapravo nešto što kod nas nikad prije nije napravljeno', rekla je anesteziologinja Nataša Visković Filipović.

Zahvaljujući ovom herojskom pothvatu, 37-godišnja pacijentica je živa. Samo 8 dana nakon operacije, ona - hoda. 'Ja sam ovdje došla s uvjerenjem da će se to riješiti. I na svu sreću, zahvaljujem svima, stvarno, evo riješeno je', kaže operirana pacijentica.

Veliki uspjeh hrvatske medicine: Dječaku (15) ugradili 3D implatant zdjelice

Riječ je o vrlo zahtjevnoj operaciji. 'Trajala je nekih 6 do 7 sati, bilo je u ekipi nekih 8 do 9 ljudi', kaže dr. Jadrijević.

'Ovo je slučaj koji daje nadu teško bolesnim pacijentima koje možda negdje drugdje i ne bi operirali, ali kažem. Pomičemo granice. Možda će ovo za 5 godina biti jedan rutinski zahvat, kao što je to za našu ustanovu već sada transplantacija jetre', smatra dr. Visković Filipović.

Ovu mladu ženu čeka još niz terapija. Ali poručuje da snage ima. 'Veliki sam optimist, imam volju za životom, neizmjerno. Tako da nadam se da će sve biti OK', kaže operirana pacijentica koja bi uskoro mogla biti puštena kući svojim najmilijima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook