Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Dolenec: ''Žičara je dobila uporabnu dozvolu i izvjesno je da će početi raditi do kraja veljače''

Aktualno Galerija Danijela Dolenec Danijela Dolenec Foto: DNEVNIK.hr Luka Korlaet Luka Korlaet Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Tomašević Galerija 1/3 >>
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima Lukom Korlaetom i Danijelom Dolenec održao je redovitu konferenciju za medije utorkom.

''Žičara ima uporabnu dozvolu, do kraja tjedna ostaje izvješće o sigurnosti i dozvola za rad od strane Ministarstva mora, prometa i infrastruktre, držimo se brzine procesa, izvjesno je da će ovaj mjesec žičara početi raditi'', kazala je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

''Početkom sljedećeg tjedna, u svakom slučaju prije otvaranja, predstavit ćemo cjenik Žičare, s tim da će jedno vrijeme voziti prema promotivnoj cijeni'', najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević dodavši da još uvijek rade analize i konzultacije. Ideja kojom se vode pri formiranju cijene, kako je rekao, jest da će si vožnju žičarom moći priuštiti prosječna obitelj s djecom.

''Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO) ponudila je poduzetnicima mogućnost da dug za račune za plin otplate u šest rata bez kamata'', kazao je Tomašević.

Odgoda se odnosi na neplaćene račune za isporuku plina od 1. studenog 2021. godine. Poduzetnici bi time bili oslobođeni plaćanja kamata za obračunatu potrošnju u navedenom periodu.

Dolenec je najavila i da će do kraja tjedna biti raspisan natječaj za još dva člana Uprave ZET-a: ''Procijenili smo da kao Skupština društva, da bismo transformirali ovo poduzeće, raspisujemo natječaj za još dva člana uprave. Tekst natječaja bit će poznat krajem tjedna, očekujemo dobar odaziv, kompetitivni natječaj''.

Tomašević je kazao i da je imenovao Zoricu Zulić novom vršiteljicom dužnosti pročelnice Ureda za upravljanje imovinom i stanovanje: ''Dosadašnji vd. pročelnika Željko Matijašec iz osobnih razloga je molio da ne nastavi tu dužnost. Zulić je do sada 30 godina radila u Gradskoj upravi, uglavnom u ovom Uredu''.

Ona će ostati na toj funkciji do zaključenja javnog natječaja, a najduže šest mjeseci.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet objasnio je kako je došlo do pada nadvožnjaka u Buzinu: ''Došlo je do erozije ograde, sam vijadukt je u dobrom stanju. Što se tiče obnove ograde, Grad je proveo natječaj za sanaciju, radovi počinju 21. veljače''.

Tijekom sanacije jedna traka će biti izuzeta od prometa te će se vozače preusmjeravati da koriste druge izlaze i ulaze u grad.

Uskoro novi poziv za obnovu pročelja

Korlaet je kazao i da se osniva privremena skladište materijala od uklanjanja prema zakonskoj obavezi: ''Naglasio bih da se ne radi o deponiju, nego o mjestu gdje će se vršiti organizirana uporaba građevinskog materijala. Lokacija je na Žitnjaku, u Industrijskoj zoni, sjeverno od pročistača otpadnih voda u Čulinečkoj ulici, površine dva hektara i dovoljno daleko od najbližih kuća''.

Pročitajte i ovo Marko Bogdanović, direktor ZET-a Ostale su formalnosti Zagrepčani će žičarom konačno na Sljeme? Šef ZET-a otkrio kad bi se to moglo dogoditi, ali i što će biti sa cijenama vožnje
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u gradu zagrebu Tomašević o epidemiološkoj situaciji: "Trebalo bi razmotriti revidiranje mjera i skraćivanje karantene"

Što se tiče pregleda oštećenja, Korlaet je podsjetio da je pregledana Ilica od Frankopanske do Trga Francuske republike: ''Provjerana su pročelja koja su fiksirana, a ovaj tjedan ide sustavni pregled krovova u pješačkoj zoni i to je uvertira u a to je uvertira u nekonstrukcijsku, pa konstrukcijsku obnovu koja će krenuti u ožujku kao što nas je izvijestio Fond za obnovu''.

Građane je pozvao da prate stranice Grada jer će ići novi poziv za obnovu pročelja.

Otkazi u Zagrebačkom holdingu i dalje su jedna od aktualnih tema, a vezano uz proces savjetovanja oko otkaza završetak se očekuje krajem ožujka, po tom originalnom planu, uprava i sindikati su u procesu savjetovanj. ''To su gotovo svakodnevni sastanci. Sve ide po planu, kao što je i ugrađeno u sam poslovni plan Holdinga ove godine. Proces savjetovanja,ako je uspješan, znači da se taj proces detektiranja viška odvio u nekakvom socijalnom dijelu'', kazala je Dolenec.

''Pričekajmo još malo. Siguran sam da će jedan dio radnika i sam uzeti otpremnine i otići s obzirom na mjesta koja će se utvrditi kao višak'', rekao je Tomašević.

Unajmljena drobilica glomaznog otkaza na Jakuševcu dobila dozvolu za rad

Jedno od redovitih pitanja bilo je vezano i uz drobilice, a Tomašević je podsjetio da se dozvole izdaju šablonski na duži niz godina te da je Servisno operativni centar (SOC) Jakuševac izgrađen prije 15 godina i da nikad nije bio korišten: ''On se sad koristi kao privremeno skladište. Prije su se koristili prostori privatnih poduzeća. Ishodili smo dozvole u siječnju i na osnovu toga mogli smo tražiti dozvolu za unajmljenu drobilicu koja je ishođena prošli tjedan, a sad je došla i nova kupljena drobilica i sad možemo pokrenuti proceduru i za tu drobilicu. Jedno kratko vrijeme koristit će se unajmljena drobilica pa će moći koristiti i kupljena. Bit će potrebna i još drobilica za glomazni otpad. U nabavi je Zrinjevca i još jedna manja drobilica za glomazni otpad. Imat ćemo dvije drobilice u vlasništvu''.

Ugostitelji negoduju zbog micanja terasa, a Tomašević je podsjetio zašto je uopće došlo do povećanja prostora za njih te da postoje kriteriji: ''Dobar dio ugostitelja je proširio terase za vrijeme pandemije i Grad je na neki način zadržao to stanje. To se treba dovesti u neke okvire. To nije slučaj samo u ovim gradu. Što se tiče zahtjeva za terasa, dio tih COVID terasa je ostao, ali ostaje kriterij za širenje terasa s obzirom na parkirna mjesta, u centru imamo nedostatak parkirnih mjesta''.

''Drugo su proširenja terasa vezana za zelene površine, kad su zahtjevi za terase nauštrb zelenih površina i treće, kad su proširenja vezana za nogostup. Ako je smanjen prolaz pješacima, jasni su kriteriji, nema tu nikakve arbitrarne situacije. Najavili smo i razgovor s obrtjnicima i ugostiteljima da vidimo koliko će trebati tranzicije da se stavi nazad u neki normalan okvir što se tiče estetike grada. Kriteriji se nikad neće moći u potpunosti uspostaviti, ali neki opći mogu i to će se razraditi. Sastat ćemo se s njima najkasnije početkom ovog ožujka jer želimo krenuti u pripremu novog Adventa već sad'', najavio je gradonačelnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene