Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici Zagrebačke županije optužili su u utorak Vladu da je vratila na početak projekt gradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom, za koji je Zagrebačka županija u proteklih sedam godina izdvojila značajna sredstva i ishodila suglasnost svih svojih gradova i općina, jer njihovoj županiji želi nametnuti otpad iz Zagreba i Sisačko-moslavačke županije.


Zbog Vladinih izmjena Plana gospodarenja otpadom Zagrebačka županija treba izraditi novu zajedničku studiju izvedivosti koja bi opravdala izgradnju centra za zbrinjavanje komunalnog otpada s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i dijela Sisačko-moslavačke županije, čime se projekt vraća na početak, rečeno je na konferenciji za novinare župana Stjepana Kožića.

Vezani članci Smeće posvuda u Zagrebu, a stiže poskupljenje - 7 Objavljeno koliko će Zagrepčani po novome plaćati odvoz smeća: Na udaru jedna velika skupina građana Bacanje jelke s balkona Božićna drvca lete kroz prozore: Nakon blagdana nagomilanom otpadu u Zagrebu društvo sad prave i borovi

"Došli smo do zida i vratili se sedam godina unazad, jer su istraživanja obavljena za lokaciju Tarno u Ivanić-Gradu, na koju bi se dovozio otpad isključivo iz naše županije, a ne šireg područja", poručio je Kožić. Lokacija Tarno pokazala se najboljom, ali ne i za višestruke količine otpada iz cijele regije, kazao je.

"Zagrebačka županija plaća penale jer je nemoguće izvesti projekt koji Vlada želi do 31. prosinca 2018. godine. Time se kažnjava one koji su na vrijeme radili i sve pripremili", smatra Kožić.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je krajem prošle godine započelo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a Zagrebačka županija pojasnila je da se zbog količine otpada ne može primijeniti regionalni koncept na županijski centar, no naši argumenti nisu prihvaćeni, požalio se Kožić.

"Vladina odluka izazvala je nezadovoljstvo građana Ivanić-Grada, jer nisu spremni prihvatiti otpad iz cijele regije, no Vladu očito ne zanima mišljenje lokalne zajednice", rekao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Zagrebačka županija jedna je od rijetkih koja za izgradnju centra za gospodarenje otpadom ima suglasnost svih općina i gradova, kao i lokalnog stanovništva, istaknuto je na konferenciji.

U proteklih sedam godina poduzela je niz aktivnosti za realizaciju tog strateškog projekta, od istrage za pronalaženje lokacije, preko izmjena prostornih planova, osnivanja tvrtke Gospodarenje otpadom, do opsežnih edukativnih kampanja lokalnog stanovništva i pilot projekata o odvojenom prikupljanju otpada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook