Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavna tužiteljca Haškog suda (ICTY) u svom je posljednjem obraćanju Vijeću sigurnosti (UN), uoči odlaska s dužnosti u rujnu, ocijenila da je suradnja Hrvatske s Tužiteljstvom "općenito zadovoljavajuća" te preporučila da OESS nastavi pratiti suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj.


- Razina suradnje Hrvatske je bila općenito zadovoljavajuća.
Trenutačno je moj ured s hrvatskim vlastima uspio riješiti određene probleme s kojima smo se sreli u pripremama za suđenje Anti Gotovini i suoptuženima, rekla je Del Ponte.

Vezani članci Slika nije dostupna Del Ponte Srbiji neće dati negativnu ocjenu Slika nije dostupna UN produljio mandat Carli del Ponte

Del Ponte je kazala da polaže nadu u predanost hrvatske vlade da će djelotvorno i jasno riješavati sve probleme koji se pojave u suradnji u predraspravnoj i raspravnoj fazi tog postupka u budućnosti.

Ona je naglasila potrebu da OESS nastavi pratiti suđenja za ratne zločine pred nacionalnim pravosuđima, posebno spominjući Hrvatsku gdje se, kako je kazala, o tome raspravlja.

- Preporučam da OESS nastavi te aktivnosti u Zagrebu, rekla je Del Ponte.

Tužiteljica je pozdravila nedavna uhićenje Zdravka Tolimira i
Vlastimira Đorđevića i ustvrdila da postoji "opći napredak u suradnji Srbije" i predanost da se nastavi ta suradnja.

U svom je oproštajnom govoru u Vijeću sigurnosti Del Ponte naglasila neke od glavnih postignuća ICTY-a i upozorila na neke izazove koji stoje pred sudom i međunarodnim pravosuđem u cjelini. Istaknula je da je u njezina dva mandata uhićen 91 optuženik a samo četvorica su u bijegu i pozvala na njihovo uhićenje, posebice Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Istaknula je također da je ICTY u istim razdoblju u prvom stupnju osudio 59 osoba, a za 37 optuženih presude su potvrđene pred Žalbenim vijećem.

Naglasila je da samo 11 optuženika još čeka suđenje te kako su suci, tužitelji i tajništvo suda ostvarili izuzetne rezulatate u proteklom razdoblju, dajući veliki doprinos razvoju i praksi međunarodnog kaznenog prava i izvršenju pravde prema žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Predsjednik ICTY-a Fausto Pocar u svom je izvješću Vijeću sigurnosti među ostalim izrazio nadu da će se suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, koje je u ponedjeljak počelo pred Županijskim sudom u Zagrebu, "nakon određenih odgoda početka, odvijati brzo".

On je također pozvao na uhićenje Mladića, Karadžića i
preostale dvojice bjegunaca, ističući da bi u slučaju njihovog
uhićenja sva suđenje mogla završiti do kraja 2009. a žalbeni postupci do kraja 2010. kako traži strategija završetka rada suda.

Istaknuo je izvanredne napore koje osoblje ICTY-a ulaže u ispunjenje te strategije, uključujući sadašnjih sedam suđenja koji se odvijaju istodobno.