Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte: Suradnja RH zadovoljava, no nadzor neka ostane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljca Haškog suda (ICTY) u svom je posljednjem obraćanju Vijeću sigurnosti (UN), uoči odlaska s dužnosti u rujnu, ocijenila da je suradnja Hrvatske s Tužiteljstvom "općenito zadovoljavajuća" te preporučila da OESS nastavi pratiti suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj.

- Razina suradnje Hrvatske je bila općenito zadovoljavajuća.
Trenutačno je moj ured s hrvatskim vlastima uspio riješiti određene probleme s kojima smo se sreli u pripremama za suđenje Anti Gotovini i suoptuženima, rekla je Del Ponte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Del Ponte Srbiji neće dati negativnu ocjenu Slika nije dostupna UN produljio mandat Carli del Ponte

Del Ponte je kazala da polaže nadu u predanost hrvatske vlade da će djelotvorno i jasno riješavati sve probleme koji se pojave u suradnji u predraspravnoj i raspravnoj fazi tog postupka u budućnosti.

Ona je naglasila potrebu da OESS nastavi pratiti suđenja za ratne zločine pred nacionalnim pravosuđima, posebno spominjući Hrvatsku gdje se, kako je kazala, o tome raspravlja.

- Preporučam da OESS nastavi te aktivnosti u Zagrebu, rekla je Del Ponte.

Tužiteljica je pozdravila nedavna uhićenje Zdravka Tolimira i
Vlastimira Đorđevića i ustvrdila da postoji "opći napredak u suradnji Srbije" i predanost da se nastavi ta suradnja.

U svom je oproštajnom govoru u Vijeću sigurnosti Del Ponte naglasila neke od glavnih postignuća ICTY-a i upozorila na neke izazove koji stoje pred sudom i međunarodnim pravosuđem u cjelini. Istaknula je da je u njezina dva mandata uhićen 91 optuženik a samo četvorica su u bijegu i pozvala na njihovo uhićenje, posebice Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Istaknula je također da je ICTY u istim razdoblju u prvom stupnju osudio 59 osoba, a za 37 optuženih presude su potvrđene pred Žalbenim vijećem.

Naglasila je da samo 11 optuženika još čeka suđenje te kako su suci, tužitelji i tajništvo suda ostvarili izuzetne rezulatate u proteklom razdoblju, dajući veliki doprinos razvoju i praksi međunarodnog kaznenog prava i izvršenju pravde prema žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Predsjednik ICTY-a Fausto Pocar u svom je izvješću Vijeću sigurnosti među ostalim izrazio nadu da će se suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, koje je u ponedjeljak počelo pred Županijskim sudom u Zagrebu, "nakon određenih odgoda početka, odvijati brzo".

On je također pozvao na uhićenje Mladića, Karadžića i
preostale dvojice bjegunaca, ističući da bi u slučaju njihovog
uhićenja sva suđenje mogla završiti do kraja 2009. a žalbeni postupci do kraja 2010. kako traži strategija završetka rada suda.

Istaknuo je izvanredne napore koje osoblje ICTY-a ulaže u ispunjenje te strategije, uključujući sadašnjih sedam suđenja koji se odvijaju istodobno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene