Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMICANJE KAZALJKI

Uskoro zimsko računanje vremena: Saznajte kada ćemo spavati sat duže

Sat (Foto: Getty Images)
Sat (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Ljetno računanje vremena završava u noći na nedjelju, 31. listopada, u 3 sata ujutro, i počinje zimsko računanje, što znači da se kazaljka na satu mora vratiti jedan sat unatrag, odnosno s tri na dva sata.

Sukladno Uredbi ljetno računanje vremena u 2021. završava 31. listopada u tri sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata, priopćio je u petak Državni zavod za mjeriteljstvo.

Vraćanjem na zimsko računanje vremena sunce će ranije izlaziti, ali i zalaziti, pa će dani imati manje svjetla u popodnevnim satima. U noći kada se vraćaju kazaljke ljudi će, pak, moći spavati jedan sat dulje.

Promicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, u kojem će vlakovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Vozači automobila prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dužni su paliti dnevna svjetla od 1. studenoga do 31. ožujka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve po starom Pitali smo Europsku komisiju i Ministarstvo prometa kada se ukida sezonsko računanje vremena: "Institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mali podsjetnik Moguće su i kazne: MUP je poslao važnu obavijest za sve vozače, ali i bicikliste

Iako je Europska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata to se još nije dogodilo jer se države članice o tome još nisu dogovorile.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene