Dnevna svjetla obvezna su za sve vozače od 1. studenog
Dnevna svjetla obvezna su za sve vozače od 1. studenog Foto: Patrik Macek/Pixsell

U MUP-u podsjećaju na to da je prošle nedjelje počelo zimsko računanje vremena te da je do 2018. upravo ono označavalo početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima. No sada je to pravilo obavezno od 1. studenoga do 31. ožujka.


Pored navedenog, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

"U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna", upozoravaju. 

Kažu i kako biciklisti od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Policija, ilustracija Poznato koji su najčešći prekršaji u prometu i koja je najveća naplaćena kazna: Je li novi strogi zakon ispunio svrhu?

Predsjednik Zoran Milanović odlikovao pripadnike MUP-a Predsjednik Milanović odlikovao djelatnike MUP-a: "Pitao sam se zašto mi nemamo svoj Dan policije"

"Stoga, dragi vozači motornih vozila, oprez uvijek i svugdje! Neka vam svjetla uvijek budu upaljena radi bolje vidljivosti, a obvezno od nedjelje 1. studenog do 31. ožujka", zaključuje MUP.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju