Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod nadzorom inspekcija

Zabrana pušenja sve bliže, ugostitelji nepripremljeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o zabrani pušenja već je stupio na snagu za zdravstvene i obrazovne ustanove. Kafićima i restoranima ostalo je šest mjeseci za privikavanje. Polako i taj rok istječe pa će početkom svibnja cigaretama konačno morati reći 'Ne'. Provjerili smo kako se za tu restriktivnu mjeru pripremaju, imaju li vlasnici neke rezervne varijante.

Cigareta u ugostiteljskim objektima uskoro neće biti. Do konačne primjene još vlada optimizam. Ugostitelji se nadaju da će Vlada prolongirati primjenu zakona ili barem prihvatiti njihov zahtjev da se vlasnici sami opredijele žele li imati objekte za pušače ili nepušače. 'Ja ih lijepo molim da onda zabrane uvoz, distribuciju i proizvodnju duhanskih proizvoda i onda ćemo riješit taj problem, a ne da se prelama preko naših leđa', rekao je ugostitelj Nenad Šepak.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Građanski neposluh Grci i po četvrti put donose zakon o zabrani pušenja

Pušači su svjesni novog stila života koji kuca pred vratima. Koga se ulovi da puši na zabranjenom mjestu platit će tisuću kuna kazne, zaposlenici ugostiteljskog objekta od 500 do tisuću, a poslodavci od pet do petnaest tisuća kuna. Ako poslodavac ponovno prekrši zakon, kazne idu od deset pa sve do 30 tisuća. Inspektori uvjeravaju da se nikom neće gledati kroz prste. 'Ugostiteljski objekti su pod nadzorom više inspekcija, znači svaka inspekcija i inspekcija Državnog inspektorata, a to su gospodarski inspektori, inspektori rada i mi sanitarni inspektori imamo ovlasti postupati po tom zakonu', kaže Katica Majić.

U susjednoj Sloveniji Zakon je na snazi više od godinu i pol. Pušačima su terase jedini izbor i ljeti i zimi. No, kažu, zabrana se isplatila, najviše za zdravlje. 'Činjenica je da se broj pušača smanjuje. U 2006. smo ih imali nešto više od 22 posto, sada istraživanja javnog mnijenja pokazuju da ih je tek nešto više od 17 posto pušača', rekla je Vesna Kerstin Petrič iz slovenskog ministarstva zdravstva. U godini krize hrvatski ugostitelji pak upozoravaju na drugačiji učinak. 'Neka se zapitaju za zdravlje mojih kolega koji će morati, s obzirom na situaciju koja je već dokazana u Europi morati zatvoriti minimalno 30 do 35 posto ugostiteljskih objekata', kaže Šepak. S obzirom na slična iskustva zabrane rada nedjeljom čiji su protivnici upozoravali na jednak epilog malo je vjerojatno da će Vlada i ugostiteljima htjeti udovoljiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene