Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stari zločini

"Uvijek postoji neki trag..." Misteriozni nestanci i davno počinjena ubojstva: Zagrebački kriminalist otkriva kako policija rješava zaboravljene slučajeve

Ilustracija - 5
Ilustracija - 5 Foto: Shutterstock
U posljednjih nekoliko tjedana hrvatska policija razriješila je neka davno počinjena ubojstva. U oba slučaja ubijene osobe vodile su se kao nestale, a tek se naknadno posumnjalo na kaznena djela. Istražili smo kako izgleda razrješavanje tzv. hladnih slučajeva.

Zahvaljujući iskusnim kriminalistima posebnog policijskog odjela, nijedan slučaj, neovisno o tome radilo se o šezdesetima ili devedesetima - ne ostaje neriješen. Predanoj i marljivoj ekipi inspektora ne promiču ni najsitniji detalji, pa se tako na kraju napetih kriminalističkih istraga svaki zlikovac nađe iza rešetaka. Riječ je, naravno, o fikciji, odnosno istražiteljskom timu agilne inspektorice Lilly iz kriminalističke serije Zaboravljeni slučaj. U hrvatskoj zbilji to izgleda nešto drukčije.

Punih 11 godina nitko nije posumnjao da je prvi susjed ubojica 

Sisačko-moslavačka policija u utorak je objavila kako je razriješila slučaj okrutnog ubojstva iz 2019. godine. Za to je djelo osumnjičen 29-godišnjak iz Gline, kojeg policija tereti za teško ubojstvo njegova 89-godišnjega djeda.

Starac se tri godine vodio kao nestala osoba. Osumnjičeni, koji je tek nedavno doveden u vezu s ubojstvom, otprije ima kriminalni dosje (bio je osuđivan više od deset puta), a kako je policija utvrdila, te 2019. godine starca je ubio u njegovoj kući u mjestu Roviška.

Da bi prikrio zločin, beživotno djedovo tijelo sakrio je u obližnju šumu. Dijelovi tijela i odjeće ubijenog starca tek su krajem prosinca prošle godine pronađeni i izuzeti u sklopu očevida.

Zagrebačka policija potkraj rujna ove godine priopćila je da su uspjeli razriješiti slučaj ubojstva star punih jedanaest godina. I tu se žrtva, a u pitanju je 73-godišnja žena, godinama vodila kao nestala osoba, a tek su u posljednje dvije godine policijski inspektori posumnjali na kazneno djelo.

Za ubojstvo je osumnjičen 63-godišnjak, inače njezin prvi susjed, koji se nakon zlodjela proširio i na stan ubijene žene, prethodno krivotvorivši kupoprodajni ugovor.

Tijelo ubijene žene bacio je u bunar na svojem imanju u okolici Zagreba, a bunar zatrpao. Nedavno je u sklopu istrage bunar otkopan, a tijelo ekshumirano.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj doznajemo da se tzv. hladnim slučajevima bavi kriminalistička policija u sklopu svojeg svakodnevnog rada.

Isti je slučaj i u drugim policijskim upravama. Jedno je vrijeme na razini MUP-a postojao odjel za neriješene slučajeve, no kako su se slučajevi uglavnom preklapali s krvnim deliktima, u policiji su ga odlučili spojiti s linijom rada kriminalističke policije.

Osim toga, u MUP-u drže kako je učinkovitije da kriminalistički policajci rade na točno određenim slučajevima. 

Umirovljeni kriminalist: Uvijek postoji neki trag 

"Sve dok je neki slučaj otvoren, prikupljaju se informacije koje bi mogle biti korisne u kriminalističkom istraživanju", potvrdili su nam u dvije najveće policijske uprave – zagrebačkoj i splitsko-dalmatinskoj.

Umirovljeni kriminalist i nekadašnji voditelj Odjela za očevide zagrebačke policije Branko Lazarević ističe kako je danas, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, bazama podataka i forenzičkim analizama puno lakše doći do počinitelja nego ranijih godina.

"Nekad smo na raspolaganju imali samo analizu krvi, odnosno mogli smo utvrditi o kojoj se krvnoj grupi radi. Čim se pojavila DNK analiza, sve je postalo puno jednostavnije. I sustavi poput AFIS-a (sustav za identifikaciju otisaka prstiju) znatno olakšavaju pronalazak osumnjičenog", ističe Lazarević te dodaje kako bi baš nestancima osoba trebalo posvetiti posebnu pozornost.

"Referirajući se na nedavni slučaj koji je razriješila zagrebačka policija, ne mogu ne postaviti pitanje kako je moglo proći više od desetljeća da se razriješi slučaj ubojstva žene s Trešnjevke. Imamo dakle – nestalu, odnosno mrtvu osobu i prvog susjeda, preciznije, drugu osobu koja stanuje u istoj kući. Tek nakon 11 godina policija otkriva da je riječ u ubojstvu", ističe umirovljeni kriminalist te pojašnjava kako bi policija upravo kod prijave nestanka osobe trebala postupiti kao da je u pitanju najgore, odnosno ubojstvo.

Naglašava kako se tada treba napraviti plan rada sa svim neophodnim ispitivanjima i prikupljanjem podataka.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZABORAVLJENI SLUČAJ Razriješen jeziv zločin iz 2011.: Ubio stariju ženu da bi se dočepao njezinog stana, a ono što se poslije dogodilo zvuči kao scenarij nekog filma

Pročitajte i ovo Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša Gdje je Matej? Zagrebački stručnjak za potrage: "Mladićev nestanak trebalo je prijaviti odmah. Da se takvo nešto dogodilo u Zagrebu, odmah bismo sve poligrafski testirali"

Hladni slučajevi: Odlazili smo na treći kat Đorđićeve i stalno čitali spise...

Lazarević napominje i kako se jedan dio starih, tzv. hladnih slučajeva može riješiti i danas. Postoje naime, izuzeti dokazi nad kojima se ranije nije moglo provesti adekvatno vještačenje, no to je moguće sada. Smatra i da bi dio neriješenih predmeta uz pomoć preciznih analiza mogao biti rasvijetljen.

Prisjeća se i kako je sve funkcioniralo dok je radio u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

"Kad nismo imali svakodnevne terene i poslove, odlazili bismo na treći kat Đorđićeve i uzimali spise tzv. hladnih slučajeva. Čitali smo ih, analizirali i sklapali mozaik. Uvijek postoji neki trag koji vodi do mogućeg počinitelja", smatra Lazarević.

Većina kriminalista složit će se da je za kvalitetno rješavanje zločina najvažnije odmah pravilno izuzeti sve tragove. Forenzička analiza dovela je i do osumnjičenog za ubojstvo Ibrahima Dedića 2020. godine, više od 20 godina nakon što je vlasnik Promdei banke izrešetan na kućnom pragu.

No, niz je još uvijek neriješenih ubojstava poput onog 24-godišnje Marijane Jerković u Splitu, koja je pronađena prerezana vrata u lokvi krvi na svom radnom mjestu u jednoj agenciji za nekretnine. Slučaj koji još uvijek užasava javnost do danas nije rasvijetljen, a ako je vjerovati nekim navodima, sam očevid bio je napravljen površno.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene