Pržila se u nedjelju cijela Hrvatska, a u danima koji slijede bit će još gore. Paklene će biti i noći. Za velik dio Hrvatske izdana su i upozorenja zbog opasnosti od sunca, koje neki još uvijek ignoriraju.


Sunce piči, a oni se roštiljaju. Prizori s plaža diljem Hrvatske, snimljeni oko 14 sati pokazuju pune plaže, a to je upravo ono što se ne smije raditi. Upute su jasne.

"Ništa zaštita, ne crni se pod zaštitom", kaže Melita Tokić iz Zadra.

"Ne, nije nas strah, dugo smo čekali ljeto, sad uživamo u ljetu", kaže Danijel iz Srbije.

"Mi smo došli na hrvaško more zato da ga uživamo, svaki dan, kolko se da", govori Nevenka koja je u Pulu došla iz Slovenije.

"Ja cijeli život ovako dolazim, oko 10 do 15, 16", kaže Jadranka Juranov iz Zadra.

"Izbjegavate izlazak i boravak na direktnom suncu između 10 i 17 sati. Izbjegavate fizički rad. Koristite prozračnu odjeću. Koristite kremu za sunčanje. Jedite lagane obroke", preporučuje Krešimir Čohar iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Plaža - 1 Pripazite na znakove toplinskog udara: Očekuju se velike vrućine, HZJZ izdao upute

Posebno se to odnosi na idući tjedan. Velika opasnost od sunca predviđa se u Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Kninu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku.

Zbog toga u Zagrebačkoj županiji hitnoj očekuju povećan broj intervencija.

"Danas smo imali primjer jednoga starijeg gospodina koji je u 12 sati šetao sam, na otvorenom vanjskom prostoru bez ikakvog pokrivala za glavu i nije se dovoljno rehidrirao i normalno da će se onda osjećati slabo", kaže Darko Sinjeri, specijalist hitne medicine.

Ako slabosti i nema, tiha prijetnja koju se često zaboravlja je melanom. Dobilo ga je 706 Hrvata, prema posljednjim podacima.

"Problem melanoma, pogotovo, jest to što je zapravo mučki, lako metastazira, proširi se i teško ga je vidjeti", kaže Čohar.

Ilustracija I bez klime možete rashladiti prostor: Pet jednostavnih poteza u borbi protiv vrućina

"A kada nismo vani direktno na suncu, spas su nam klima uređaji. I tu treba paziti. Preporuka je da temperatura u prostoriji ne bude za više od sedam stupnjeva niža od vanjske. Treba i prilagoditi jačinu kao i smjer puhanja, da zrak ne puše izravno u nas", kaže Čohar.

Klime hlade, ali i troše veliku količinu struje. Da bi računi bili niži, idealna temperatura je 25 stupnjeva. Pomaže i redovito servisiranje i spuštanje roleta. A dok ste vani, držite se hlada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju