Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potreban je poticaj

Bez njih je porod nezamisliv, no sve ih je manje: "Lijepi poziv, ne zanimanje, nego poziv"

Aktualno Galerija Dan primalja - 1 Dan primalja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dan primalja - 2 Dan primalja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dan primalja - 3 Dan primalja - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dan primalja - 4 Galerija 1/4 >>
Za rodilje u bolnici nema veće pomoći od primalje. One su tu savjetima i podrškom prije, tijekom i poslije porođaja. Kao i kod drugih važnih zanimanja u Hrvatskoj, i njih je premalo. Detalje prigodom Dana primalja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"Lijepi poziv, ne zanimanje nego poziv. Jer smo tu uz te žene, razgovaramo s njima, radimo s njima, educiramo ih", ističe primalja u KBC-u Sestre milosrdnice Doroteja Ratkajec, a rodilja Klara Matejčić napominje što je najvažnije: "Osnaživanje kroz porod i međusobno povjerenje koje je jako važno u tim trenucima koje dobivamo od primalja, jako važna uloga za porod i sam boravak na odjelu."

Od pregleda prije porođaja, sam porođaj, ali i sve što dolazi poslije - kad ne znaju što ih čeka, majkama primalje pružaju edukaciju i podršku.

"Moralna podrška pa onda malo i muževe aktiviramo oko poroda da i oni malo sudjeluju. Tu su i emocije i malo adrenalin kad proradi ipak trebaju našu pomoć da ih smirimo", objašnjava primalja u KBC-u Sestre milosrdnice Amira Derviš.

"Sve vezano od presvlačenja djeteta, dojenja, briga o djetetu, o sebi, apsolutno sve i vidi se kad razgovaraš s njima koliko one vole svoj posao i koliko je to stvarno lijepo", kazala je rodilja Lucija.

Pročitajte i ovo Vrtić u Vinkovcima - 1 Slavonija ne izumire Nakon 40 godina novi vrtić u gradu na istoku Hrvatske: Imat će i vlastitu solarnu elektranu

No, sve ih je manje. Od 2500 primalja koliko ih imamo u idućih 10 godina njih 800 će u mirovinu.

"To je činjenica da nas jako fali i mislim da bi trebao biti veći interes i da bi budućim primaljama trebao poticaj. Na školovanju još treba puno poraditi", ističe Ratkajec.

Pročitajte i ovo Vrtić u Vinkovcima - 1 Slavonija ne izumire Nakon 40 godina novi vrtić u gradu na istoku Hrvatske: Imat će i vlastitu solarnu elektranu

Na godinu s fakulteta izađe tek 30-ak primalja. "Imamo dva studija, trenutno na prijediplomskoj razini u Rijeci i Splitu i jedan fakultet u Rijeci koji ima diplomsku razinu i ono što zapravo tražimo i čemu težimo je fakultet primaljstva u Zagrebu", istaknula je Maja Rečić iz Udruge za promicanje primateljstva.

Žele da ih se prepozna i na diplomskoj razini i tako pokaže koliko su važne, posebno za one koji su tek stigli na svijet. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene