Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veličanstveni doživljaj'

Bez njih je porod nezamisliv!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Važna karika u rađanju djece su primalje. One su uz trudnicu prije, tijekom i poslije porođaja. No u Hrvatskoj koja voli isticati pronatalitetnu politiku - ih ima premalo. Tek oko dvije i pol tisuće. Veliki problem je i visoko obrazovanje primalja.

Danas je Međunarodni dan primalja pa apeliraju da je krajnji trenutak za početak rješavanja problema. Bez njih je porođaj nezamisliv. Upravo one prve u ruke prime novorođenče i majkama pružaju veliku pomoć. One su primalje.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda

'Primaljstvo ne doživljavam kao posao. Primaljstvo je nešto što je u meni, nešto što ja živim i nešto što je najljepše na svijetu. Dakle, biti primalja je nešto što je nemoguće raditi bez osjećaja', rekla je Biserka Matok Glavaš, primalja.

'Prisutna je najveličanstvenijem doživljaju koji se u životu žene događa', kaže Erika Spirić, primalja. Primalje su prisutne prije, tijekom i poslije porođaja.

>> KBC Rijeka naplaćuje prisustvo očevima na porodu - bez zakonske osnove

'Brine se za ženu još za vrijeme planiranja obitelji, u doba trudnoće, poroda, nakon poroda, za vrijeme dojenja, brine se o novorođenčetu', rekla je Barbara Finderle, predsjednica Hrvatske komore primalja.

Plemenit poziv odabrala je i Marina Katušin koja pohađa Školu za primalje: 'To je najljepše zanimanje koje postoji na ovom svijetu. Ima li nešto ljepše od pomoći pri nečem tako plemenitom?'

No, ovo je zanimanje odabralo vrlo malo žena. U Hrvatskoj je oko 2 i pol tisuće primalja. 'Mi smo daleko od nekakvog standarda kojem težimo, a to je jedna žena - jedna primalja', rekla je Matok Glavaš.

Jedan od razloga ovih poraznih podataka je nemogućnost kvalitetnog obrazovanja. 'Naša država nema sluha za to i ne otvara nam studij primaljstva, barem ne u Zagrebu', rekla je Spirić.

'I naš glavni cilj je u ovom trenutku otvaranje adekvatnog školovanja za primalje, posebice u Gradu Zagrebu, jer u Zagrebu najviše manjka. Za sada imamo studij primaljstva u Rijeci i Splitu', rekla je Finderle. No Marina i njezine kolegice vjeruju da će krenuti nabolje, te da će baš kao i Biserka i Erika pomoći donijeti na svijet novi život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene