Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon burnih reakcija

Za koliko verzija hrvatskih himni znate? Evo malog podsjetnika na kakve se sve načine "Lijepa naša" dosad izvodila

Koliko sve interpretcija hrvatske himne postoji i kako razlučiti što je umjetničko, a što kazneno djelo u njezinu izvođenju? Prije izvedbe Josipe Lisac, niti jedna dosadašnja izvedba nije izazvala tako burne reakcije u javnosti, a kamoli kaznenu prijavu.

Interpretacija hrvatske himne u izvedbi Josipe Lisac na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića zasmetala je Bošku Županoviću, pa je glazbenu divu općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i kazneno prijavio.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Josipa nije oskrnavila himnu Rap Ivane Petrović: ''Možda je Gabrić, možda je Bajić, a možda Dražen još tako tražen..." Filip Pavišić Je li počinjeno kazneno djelo? Ravnatelj osječkog HNK-a: "Josipa Lisac je umjetnica s pedigreom. Gdje je granica, to neka kaže netko drugi"

Odvjetnik Marko Kuvač smatra da je odgovornost u ovom slučaju teško dokazati.

"Je li imala namjeru i je li u toj interpretaciji bilo očigledno da je to uistinu i učinila, da se izrugivala? To su te dvije odlučne činjenice koje se moraju dokazati da bi se moglo govoriti o ostvarenju bića kaznenog djela", pojašnjava Kuvač.

U obranu glazbene dive zajedno su stali Croatia records i Hrvatska glazbena unija, a s njima se slažu i drugi domaći glazbenici.

U priloženom videu možete pogledati na koje je sve načine dosad hrvatska himna izvedena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene