Koliko sve interpretcija hrvatske himne postoji i kako razlučiti što je umjetničko, a što kazneno djelo u njezinu izvođenju? Prije izvedbe Josipe Lisac, niti jedna dosadašnja izvedba nije izazvala tako burne reakcije u javnosti, a kamoli kaznenu prijavu.


Interpretacija hrvatske himne u izvedbi Josipe Lisac na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića zasmetala je Bošku Županoviću, pa je glazbenu divu općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i kazneno prijavio.

Vezani članci Josipa Lisac - 4 Bila je to ljubav o kojoj se i danas priča: Dirljiva objava Josipe Lisac njezinom voljenom Karlu Josipa Lisac Josipa Lisac prokomentirala izvedbu himne Lady Gage pa se usporedila s njom: "Tek kad vani vidiš nešto lijepo, shvatiš da to već imaš doma"

Odvjetnik Marko Kuvač smatra da je odgovornost u ovom slučaju teško dokazati.

"Je li imala namjeru i je li u toj interpretaciji bilo očigledno da je to uistinu i učinila, da se izrugivala? To su te dvije odlučne činjenice koje se moraju dokazati da bi se moglo govoriti o ostvarenju bića kaznenog djela", pojašnjava Kuvač.

U obranu glazbene dive zajedno su stali Croatia records i Hrvatska glazbena unija, a s njima se slažu i drugi domaći glazbenici.

U priloženom videu možete pogledati na koje je sve načine dosad hrvatska himna izvedena.