Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trenutak koji mijenja sve

Ozljeda leđne moždine jedna je od najgorih: ''Tu u priču ulazi Wings for Life. Svjetlo na kraju tunela postaje sve sjajnije''

Liječenje ozljeda leđne moždine (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Liječenje ozljeda leđne moždine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Liječenje ozljeda leđne moždine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Liječenje ozljeda leđne moždine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Liječenje ozljeda leđne moždine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Liječenje ozljeda leđne moždine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Glavna direktorica Zaklade wings for life Anita Gerhardter (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Glavna direktorica Zaklade wings for life Anita Gerhardter (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Liječenje ozljeda leđne moždine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Liječenje ozljeda leđne moždine (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Liječenje ozljeda leđne moždine (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/8 >>
Ove je godine za utrku Wings for Life prijavljeno više od 100.000 trkača, a samo u Zadru ih je prijavljeno 9000. Do sada je zahvaljujući ovoj humanitarnoj priči skupljeno 23,6 milijuna eura. Sav taj novac potrošen je na kliničke studije koje su već sada napravile čudo i učinile da pacijenti s ozljedama leđne moždine ponovno stanu na vlastite noge.

Među njima je i David Mzze koji je jedan od troje pacijenata koji su prohodali zahaljujući istraživanjima koje financira Zaklada Wings For Life.

Pročitajte i ovo Wings for Life još je jedna sjajna promocija za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 5 sjajna promocija Sportska nacija velikog srca: Fotografija iz Zadra postala je simbol humanitarne utrke na svjetskoj razini Voditelji programa su Valentina Baus i Dorijan Elezović (Foto: dnevnik.hr) 5. SVIBNJA OD 12:30 Wings for Life: Veliku humanitarnu utrku pratite na Novoj TV i portalu DNEVNIK.hr

David će u Zugu u Švicarskoj prehodati start i tako simbolično svima koji zbog ozljeda leđne moždine ne mogu hodati dati nadu u novi početak. To će vjerojatno biti najemotivniji start svih ovih godina.

Samo je jedan nesretan trenutak dovoljan da se život u potpunosti promijeni i da mnogima svakodnevne radnje, poput hodanja i trčanja, postanu nemoguće. ''Nevjerojatno je kako se sve može promijeniti u sekundi. Bili smo na odmoru na Tajlandu i otišli do vidikovca kako bismo uživali u pogledu. Nisam znala da je zaštitna ograda trula. Samo se srušila kada sam se naslonila na nju. Pala sam s visine od šest metara na beton i slomila leđa. Paralizirana sam od prsa naniže.'', priča Sam Bloom.

''Ozljeda leđne moždine jedna je od najgorih koje se mogu nekomu dogoditi. Leđna moždina prenosi impulse mozga tijelu. Stoga, kada je ona ozlijeđena, svi impulsi, kao što su pokret, osjet, kontrola crijeva i mjehura, su prekinuti'', objašnjava znanstvenik i neurokirurg Michael G. Fehlings.

Više od 250.000 ljudi ostane u kolicima

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na godinu u invalidskim kolicima ostane više od 250.000 ljudi, a najčešći uzrok su prometne nesreće. ''U 2018. godini na području Republike Hrvatske u prometnim je nesrećama 2731 osoba zadobila teške tjelesne ozljede. Jedan broj tih osoba, nažalost, osjećat će trajne posljedice te nesreće do kraja života, a isto tako, ono što je najžalosnije jest su to uglavnom bili vozači potpuno zdravi do tog trenutka prometne nesreće, a nakon toga ostaju trajni invalidi'', kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije

U Hrvatskoj je u pripremi izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojem će vozače koji čine najteže prekršaje te ih ponavljaju, čekati drastične kazne.

Prikupljeni milijuni za pronalazak lijeka

Zahvaljujući ljudima velikog srca koji sudjeluju u utrci Wings for Life World Run, u proteklih pet godina prikupljeno je više desetaka milijuna eura za najsuvremenija istraživanja kako bi se pronašao lijek za ozljede leđne moždine.

''Ako znanstvenici imaju kvalitetan pristup, dobru ideju kako riješiti probleme, potreban im je novac za projekte. I ovdje u priču ulazi Wings for Life. I zato pomažemo najboljim svjetskim znanstvenicima i podupiremo ih u nastojanju da pronađu lijek'', ističe glavna direktorica Zaklade wings for life Anita Gerhardter i dodaje: ''Mogu vam reći da svjetlo na kraju tunela postaje sve sjajnije i sigurno ćemo u sljedećem desetljeću vidjeti velike rezultate''.

A svijetlu budućnost najavit će David Mzee, sudionik studije koji je stradao 2010. godine. On će sudjelovati u utrci u Švicarskoj i preko startne linije prohodati prvih nekoliko koraka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene