Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bozanić protiv ćirilice:

'Nastoji se stvoriti dojam da je Vukovar mjesto kao svako drugo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu hodočašća svećenika zagrebačke Nadbiskupije u Vukovar, u tamošnjoj je crkvi svetih Filipa i Jakova zajedničku misu predvodio kardinal Josip Bozanić, koji se osvrnuo i na nedavni zahtijev Stožera za obranu Vukovara da se taj grad proglasi zaštićenom zonom pijeteta.

Kardinal Josip Bozanić u svojoj se propovijedi tijekom hodočašća svećenika zagrebačke Nadbiskupije u Vukovar posebno osvrnuo na nedavni zahtijev Stožera za obranu Vukovara da se taj grad proglasi zaštićenom zonom pijeteta.

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču

'Došli smo u Vukovar u trenutku kada hrvatsko društvo iznova preplavljuju pokušaji da se posebnost Vukovara zaniječe, da se ne cijeni ono što je najvrjednije u tkivu naroda, da se ne gradi na istini. Tako se nastoji stvoriti dojam da je ovo mjesto kao i svako drugo, da se prema Vukovaru treba odnositi nekom beživotnom i hladnom redovitošću kao i prema drugim mjestima', rekao je među ostalim kardinal Bozanić, a prenosi agencija IKA. Također je dodao kako: 'U Vukovaru nisu na prvome mjestu oni koji su razarali, nego oni koji su čuvali i gradili', te se osvrnuo i na nedavne događaje.

>>'Proglasite cijeli Vukovar posebnom zaštićenom zonom pijeteta!'

'I dok se čini neupitnim da je Vukovar jedan od najjasnijih simbola hrvatske slobode, nerazboritim se stavovima, udaljenima od stvarnoga života, pridonosi stvaranju osjećaja da nekima do toga nije stalo. Zar se nismo već dovoljno uvjerili upravo u Hrvatskoj da nepoštivanje ili dokidanje istinskih simbola ne vodi k dobru?

Branitelji su pokazali da posjeduju neposrednost uvida kao pokretačku snagu da se u ljubavi traži dobro drugoga. Kao što su tada prepoznali posebnost Vukovara, danas uočavaju da se ta posebnost želi izbrisati. Ljudi takvih stavova nikada nisu smetnja društvu niti su izvor nereda. Za razliku od njih, oni koji sebe smatraju mudrima ne izriču svoje stavove, ne čuje im se glas, ne zalažu se za istinu ili se skrivaju u svojoj sebičnosti, ili im se ta pitanja čine nevažnima ili misle da su te posebnosti zaprjeka za boljitak nekog novoga društva', rekao je u propovijedi kardinal Bozanić.

'Sve što unosi laž, sve što šutnjom prekriva osjetljivost za čovjeka šteti ovomu Gradu i domovini Hrvatskoj. Zbog toga treba jasno reći da je pitanje jednoga pisma sažetak mnogih drugih pitanja na koja nisu dani odgovori. Ta goruća pitanja još uvijek odjekuju i traže odgovore. Stoga Vukovar zaslužuje posebnu osjetljivost koja treba biti izražena i posebnim okvirom pozitivnih propisa o uređenju pojedinih pitanja. Naime, politička mudrost odlikuje se osjetljivošću za stvarnost, ne utječe se nasilju prema osjećajima građana da bi provela svoj plan, poznaje iznimke i strpljiva je u iščekivanju da sazrije vrijeme. U Vukovar se dolazi s posebnim osjećajima', rekao je kardinal u propovijedi, a također se osvrnuo i na eventualne izmjene definicije braka u hrvatskim zakonima.

'Kao Crkva, osobito posljednjih mjeseci, upozoravamo na temeljna polazišta i izvore ljudskog života. Zato ovdje jasno napominjem da ćemo kao Crkva poduprijeti građansku inicijativu 'U ime obitelji' koja ima za cilj raspisivanje referenduma na kojemu bismo se mogli izjasniti da želimo da se u hrvatskome Ustavu nalazi ugrađena definicija braka kao životnoga zajedništva muškarca i žene', poručio  je kardinal Josip Bozanić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene