Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stožer za obranu Vukovara

'Proglasite cijeli Vukovar posebnom zaštićenom zonom pijeteta!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara predali su predsjedniku Sabora Josipu Leki zahtjev da se cijeli grad Vukovar proglasi posebnom zaštićenom zonom pijeteta s obzirom na, kako kažu, žrtvu i posljedice rata.

Predsjednik Sabora Josip Leko koji je primio predstavnike Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nije želio davati ocjene zahtjeva, ali je rekao kako je moguće da se taj zahtjev stavi u saborsku proceduru.

Pročitajte i ovo Fotograija uoči konstituiranja Sabora uoči sjednice sabora Kakva fotka: Na njoj su svi (iako ih možda nećete prepoznati), samo njega nema Prisega Krešimira Ačkara "Netko se uključio" VIDEO Ovo je podiglo atmosferu, smijeh je odzvanjao sabornicom: "Triput je triput!"

>> Branitelji: Nisu se stekli uvjeti za bilo kakvu dvojezičnost u Vukovaru

Kada bi Vukovar dobio poseban status, kažu iz Stožera, tada bi se bez kršenja Ustava i Ustavnog zakona mogli izbjeći uvođenje dvojezičnosti u tom gradu. Predstavnici Stožera rekli su da će zahtjev predati Vladi i Uredu predsjednika.

'Uvođenje ćirilice prerano'

'Bez namjere da nekog prikratimo za bilo kakvo pravo, pa ni srpsku etničku zajednicu, smatramo da je uvođenje simbola stradanja u ulice Vukovara još prerano, upravo zbog onih koji imaju osobno iskustvo stradanja i žive u Vukovaru', rekao je novinarima predstavnik Stožera Vlado Iljkić nakon što je uručen zahtjev.

Stožer traži da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta za sve građane Hrvatske, gdje će vrijediti posebni standardi ponašanja te se, kazao je Iljkić, nadaju se da će to biti šire društveno prihvatljivo s obzirom na stradanje tog grada.

Zahtijevaju da se pronađe način kako bi se cijeli Vukovar izuzeo od primjene dvojezičnosti. Kako je rečeno, zbog zlouporaba koje su se dogodile u ratu, nakon rata, a događaju se i danas, traže da se u tom gradu u dogledno vrijeme ni u kakvim prigodama ne izvodi himna Republike Srbije.

Stožer traži i da se vrati polaganje prisege za one koji završavaju vojnu školu te da se ta prisega proširi i na one koji završavaju policijske škole, te da polaznici osnovnih i srednjih škola imaju 'uobičajen sat povijesti'. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zahtijeva i da se Ministarstvo hrvatskih branitelja preseli u Vukovar. 'I u Vukovaru smo pokrenuli inicijativu, a tražimo čak i potporu srpske etničke zajednice za nešto tako', kazao je Iljkić. (T.K. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene