Uzgoj vlastitog povrća od sada je moguć i bez motike. Dvojica informatičara s istoka Hrvatske izradila su aplikaciju koja je spojila proizvođače i kupce. Kupci plaćaju najam vrta, a vlasnici OPG-ova sade i rade po njihovim željama. Cijela proizvodnja prenosi se uživo, pa se za svaku rajčicu ili mrkvu točno zna kako je nastala.

Galerija Povrtnjak - 1 Povrtnjak - 2 Aplikacija za vrt na daljinu - 1 +0 Aplikacija za vrt na daljinu - 2

Oranica u Šodolovcima na proljeće će biti vrt: "Rast će različite kulture – mrkva, rajčica, grašak", rekao je proizvođač povrća Luka Studen.

Dvadeset kilometara dalje, u Osijeku, Igor Maksimović na mobitelu prati pripreme. Ondje će rasti njegovo povrće.

"Taj vrt sam iznajmio prvenstveno iz razloga što živim u urbanoj sredini i nemamo uvjete za razvoj svog vlastitog vrta. Imamo i malo dijete, kojem bih volio priuštiti neke bio proizvode", rekao je.

Kupac unajmljuje određenu površinu, nadzire rast i čeka dozrijevanje.

"OPG se cijelo vrijeme brine za njegov vrt. Kupac to vidi na aplikaciji i može se uvijek putem videa uživo uključiti", rekao je informatičar Goran Markovanović.

Slika nije dostupna VIDEO Ovo se ne viđa svaki dan: Češki predsjednik imenovao premijera - iz posebne kutije

Ideju i posebnu aplikaciju izradila su dvojica informatičara iz Osijeka i Belog Manastira.

"Ono što je zapravo win-win situacija je da putem ove aplikacije kupac točno može znati što jede. Isto tako, situacija je dobra za proizvođača zato što mi njemu osiguravamo stalni mjesečni fiksni prihod", rekao je informatičar Mario Salai.

Maska za ventilaciju Šokantni podaci o potrošnji kisika u bolnicama: "Nekad nam je bilo dosta 500 litara, a danas..."

Cilj je ovog projekta i potaknuti mlade da se uz pomoć modernih tehnologija okrenu proizvodnji hrane. Vrt na daljinu može rasti ili biti unajmljen bilo gdje u Hrvatskoj, a površine mogu biti za veće ili manje kupce.

"Kad sam čuo za ovu platformu, kontaktirao sam dečke i onda smo krenuli u dogovor i mislim da je potrebno više ovakvih digitalnih platformi da bi se privuklo mlade poljoprivrednike", rekao je Studen.

Ni kopao ni orao, imat će svoje povrće, a proizvođač siguran plasman.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju