Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

prednosti i mane

Sezona kiselih krastavaca: Istražili smo isplati li se zimnicu kupiti ili je sam napraviti, evo što smo otkrili

Pravljenje zimnice (Foto: Dnevnik.hr)
Pravljenje zimnice (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kiseljenje krastavaca (Foto: Dnevnik.hr) Kiseljenje krastavaca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pravljenje zimnice (Foto: Dnevnik.hr) Pravljenje zimnice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Povrće s tržnice (Foto: Dnevnik.hr) Povrće s tržnice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Domaća zimnica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Domaća zimnica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Domaća zimnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Počela je sezona kiseljenja krastavaca. Kisele se takozvani kornišoni, kuhaju pekmezi i počinje pripremati zimnica. Saznali smo isplati li se više zimnicu kupiti ili napraviti.

Paprika, rajčica, krastavci i ostalo povrće i voće nakon suše i kiše napokon krase vrtove i voćnjake. Iako ovogodišnji urod kasni, svi oni koji imaju okućnicu i vrt, a vole domaće i provjereno započeli su s pripremanjem zimnice.

No nemaju svi tu privilegiju, pogotovo oni u gradovima, a na često tijesnim balkonima mjesta ima uglavnom tek za cvijeće. Osim toga, vrt traži i puno rada. Od svakodnevnog zalijevanja, okopavanja, branja, a sve te plodove treba imati i gdje skladištiti.

Ali ipak imaju mogućnost jesti domaće. Na tržnici mogu kupiti domaće proizvode i sami praviti zimnicu. Na primjer, 4 kilograma krastavaca platili bi 40 kuna, a od toga dobili 10 teglica domaćeg proizvoda.

Pročitajte i ovo Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 PDV niži, a hrana skuplja Računica ministra Marića pala u vodu: Prošlo je pola godine od smanjenja PDV-a, no hrana je sve – skuplja

Pročitajte i ovo Plin (Foto: Dnevnik.hr) Poskupljuje život Veća cijena plina utjecat će na račune više od pola milijuna kućanstava, doznajte koliko u kojem gradu

Borislava iz Osijeka misli da je bolje raditi svoju zimnicu. “Ako ih imaš, pogotovo robu svoju, najjeftinije je tako. Imam recepte koji su od vajkada i nikad me nisu omanuli“, kaže Borislava.

Priprema domaće zimnice traži puno prostora, vremena, truda, ali i miješanja uz vreli štednjak.

Andrija Bošnjak s Branjin Vrha po cijeli dan radi zimnicu. “Danas se kuha kajsija, zimnica, kuhanje će trajati najmanje dva do tri sata. Posao traje cijeli dan zato što je to proces“, rekao je Bošnjak.

Zimnicu je najjednostavnije kupiti u trgovini, izbor je velik, a prednost je i što se može kupiti kad i koliko je potrebno.

No možda nije sve tako jednostavno, Matea je istaknula važnu stvar. “Nije sve u uštedi vremena. U Slavoniji je to tradicija, a recepti se prenose s koljena na koljeno“, objasnila je Matea.

Ako ipak poželite pravu domaću zimnicu, može vam je napraviti netko drugi. “Da, spremljena je već domaća zimnica, to su kiseli krastavci koji su rađeni samo u slanoj vodi, a imamo i klasične ili rezbarene, oni su 25 kuna i ovi, a rezbareni su 30 kuna“, kaže Ljubica Bošnjak.

Kad se sve zbroji, najjeftinija je vlastita proizvodnja. Kad izračunamo troškove sjemena, octa, soli, šećera, vode, teglica i poklopaca, jedna ovakva domaća teglica stoji 6 kuna. Ako ste pak krastavce kupovali na tržnici, jedna teglica koštat će vas 3 kune skuplje.

Teglica kiselih krastavaca u trgovini je između 10 i 16 kuna. Može se uštedjeti novac ili vrijeme, ali možete i pomoći proizvođačima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Debakl koji Zagrepčani preskupo plaćaju: Ljeto na Savi ne prestaje zabavljati građane, ali ne na Savi već na društvenim mrežama Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Debakl koji Zagrepčani preskupo plaćaju: Ljeto na Savi ne prestaje zabavljati građane, ali ne na Savi već na društvenim mrežama 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene