Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trend u Slavoniji

Održavanje tradicije pokazalo se i kao unosan biznis: "Bitno je da znate što jedete''

Tradicionalno pavljenje zimnice u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Tradicionalno pavljenje zimnice u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tradicionalno pavljenje zimnice u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Tradicionalno pavljenje zimnice u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tradicionalno pavljenje zimnice u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tradicionalno pavljenje zimnice u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tradicionalno pavljenje zimnice u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/3 >>
Osječku tržnicu ispunile su staklenke domaće zimnice - ukiseljenog povrća svih vrsta. Održavanje tradicije pravljenja zimnice isplati se kao biznis, pod cijenu cjelodnevnog rada.

Ponuda na osječkoj tržnici mami mirisima i bojama. Iskusne domaćice znaju kako povrće sačuvati za zimu. Prvi korak u izradi zimnice je kuhanje rajčice, potom kiseljenje paprika, krastavaca, kupusa i sličnog. Sve manje je domaćica koje rade zimnicu "Dolaze stariji, mladi jednostavno kažu da ne prave zimnicu i sve je manje kupuju", podjelila je s nama proizvođačica povrća Jolanka Kovač.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Kilogram rog paprike košta osam kuna, a na veliko - šest. Ista takva ukiseljena u prodavaonicama se nudi za petnaest kuna po staklenci. "Bitno je da znate šta jedete, u tome je problem. Nije koliko je, jel' skuplje ili jeftinije, ali je najbolje, domaće je domaće", dodala je prodavačica povrća Nada Pralija.

Ono što je pripremljeno u vlastitom domaćinstvu ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Raditi domaću zimnicu još se uvijek isplati, no ono na što domaćice, ili domaćini u tom slučaju trebaju računati jest - rad cijeli dan. Proces se sastoji od rezanja povrća koje se zatim kratko kuha. Dodaju se voda, ocat, sol i začini, a radi na visokim temperaturama.

Ivica Pavičić, vlasnik OPG-a, u pravljenju zimnice uočio je biznis: "To smo napravili ove godine kad nam se voće smrzlo, onda smo krenuli u to da ublažimo štetu i onda smo išli na krastavac kornišon, između smo posadili rajčicu i tamo imamo papriku", objasnio je svoj plan umanjivanja štete. On i supruga ovih dana rano ustaju i kasno liježu jer je iz Dalmacije stigla velika narudžba. Negdje blizu 4000 teglica trebaju pripremiti za trgovinu u Zadru.

Baš zato što je mnogi više ne prave sami, domaća je zimnica tražena na tržištu. Problem su skupe zdravstvene analize. "Dok sam džemove nosio onda su bili 880 kuna po uzorku, to je strašno, rakija 2200, sad evo recimo povrćeo, od 410, pa 325 kuna", kaže Pavičić.

Zimnice nema bez mnogo uloženog truda, treba prijeći put od gole zemlje do pune staklenke.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene