Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PDV niži, a hrana skuplja

Računica ministra Marića pala u vodu: Prošlo je pola godine od smanjenja PDV-a, no hrana je sve – skuplja

Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijena hrane u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Cijena hrane u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Već pola godine PDV na hranu je niži, ali je hrana skuplja. To ukazuje na to da je pala u vodu računica ministra financija Zdravka Marića da će kućanstva uštedjeti i do 80 kuna na mjesec.

Iako je PDV smanjen s 25 na 13 posto, meso je u prvoj polovici ove godine tek tri posto jeftinije nego lani, a riba je skuplja za 1,1 posto. Za 0,5 posto poskupjeli su i mlijeko, sir i jaja. S druge strane, voće je doista pojeftinilo za više do 13 posto, no povrće je poskupjelo za 2,4 posto.

Pročitajte i ovo Zagrebačka tržnica, ilustracija - 2 VISOKE CIJENE Strani umirovljenici putuju, a kod nas tuguju: "Morat ćemo polako zaboraviti tržnice" Cijene maslaca i pšenice Skuplje u sezoni Hrvati 250 grama ove zlatne namirnice plaćaju gotovo kao Europljani kilogram: "Stvarno ne znam što bih rekla na to"

Proizvođači koji i trguju na tržnici i sami priznaju da su cijene voća i povrća porasle.

"Mahuna je prošle godine bila po deset kuna, sad je po 20 do 25. Ja sam prošle godine trešnje prodavao po 15 kuna, a ove godine cijena nije pala ispod 20 kuna", rekao je Ivica Šušković, prodavač na tržnici.

Zbog toga je u vodu pala računica ministra financija Zdravka Marića da će zbog nižeg PDV-a kućanstva uštedjeti 80 kuna na mjesec. Trgovci tvrde da višak novca od nižeg PDV-a nije završio u džepu građana.

"Veće su nabavne cijene i troškovi transporta", rekao je Mirko Budimir iz Udruge trgovine HUP-a te dodao da se nisu sve cijene povećale, a "neki su proizvodi i pojeftinili".

Pročitajte i ovo Niže cijene voća i povrća, mesa, ribe i jaja (Foto: Vijesti u 17 h) - 1 10 posto niže cijene Smanjenje stope PDV-a: U novu godinu ulazimo s nižom cijenom stotina artikala, doznajte što sve pojeftinjuje

Pročitajte i ovo Porezna reforma: Povećanje neoporezivog dijela (Foto: Dnevnik.hr) porezna reforma Analiza Mislava Bage: Ovoliko  bi moglo pojeftiniti meso, voće ili pelene. No, iskustvo nas uči drukčije

Građani se zbog cijena žale i udrugama za zaštitu potrošača.

"Mi upozoravamo trgovce, ali nitko ih ne može natjerati. Ne znam što je to toliko poskupjelo. Nije poskupjelo ni gorivo, ni struja, ne znam koji su drugi troškovi mogli poskupjeti", rekla je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Ministar financija na polovici godine zbraja učinke poreznih izmjena pa će valjda znati tko je onda profitirao od nižeg PDV-a ako nisu ni trgovci ni proizvođači, a očito ni potrošači.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Tko su kandidati za nove ministre: Bedeković pjeva u KUD-u, Vučković je članica klape, a Grlić Radman rođak je Mate Granića +0 Josip Aladrović (u sredini) Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Hrvatska Tko su kandidati za nove ministre: Bedeković pjeva u KUD-u, Vučković je članica klape, a Grlić Radman rođak je Mate Granića 1/1 >>

Aktualno U Vladi burno, a ona se opustila: Predsjednica Grabar-Kitarović zapjevala s članicama zbora u Kraljevici Kolinda Grabar-Kitarović zapjevala sa ženskim zborom u Kraljevici (Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović zapjevala sa ženskim zborom u Kraljevici (Dnevnik.hr) Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u obilasku sjevernog Jadrana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u obilasku sjevernog Jadrana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u obilasku sjevernog Jadrana (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska U Vladi burno, a ona se opustila: Predsjednica Grabar-Kitarović zapjevala s članicama zbora u Kraljevici 1/3 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene