Već pola godine PDV na hranu je niži, ali je hrana skuplja. To ukazuje na to da je pala u vodu računica ministra financija Zdravka Marića da će kućanstva uštedjeti i do 80 kuna na mjesec.

Galerija


Iako je PDV smanjen s 25 na 13 posto, meso je u prvoj polovici ove godine tek tri posto jeftinije nego lani, a riba je skuplja za 1,1 posto. Za 0,5 posto poskupjeli su i mlijeko, sir i jaja. S druge strane, voće je doista pojeftinilo za više do 13 posto, no povrće je poskupjelo za 2,4 posto.

Vezani članci Grozni kuhari Ručak može spraviti baš svatko, ali neki bi se možda trebali držati podalje od kuhinje Meso (Foto/Arhiva: Damir Spehar/PIXSELL) Kako izgleda prosječan uskrsni stol: Domaća kvaliteta "utopila se" u uvoznoj

Proizvođači koji i trguju na tržnici i sami priznaju da su cijene voća i povrća porasle.

"Mahuna je prošle godine bila po deset kuna, sad je po 20 do 25. Ja sam prošle godine trešnje prodavao po 15 kuna, a ove godine cijena nije pala ispod 20 kuna", rekao je Ivica Šušković, prodavač na tržnici.

Zbog toga je u vodu pala računica ministra financija Zdravka Marića da će zbog nižeg PDV-a kućanstva uštedjeti 80 kuna na mjesec. Trgovci tvrde da višak novca od nižeg PDV-a nije završio u džepu građana.

"Veće su nabavne cijene i troškovi transporta", rekao je Mirko Budimir iz Udruge trgovine HUP-a te dodao da se nisu sve cijene povećale, a "neki su proizvodi i pojeftinili".

Niže cijene voća i povrća, mesa, ribe i jaja (Foto: Vijesti u 17 h) - 1 Smanjenje stope PDV-a: U novu godinu ulazimo s nižom cijenom stotina artikala, doznajte što sve pojeftinjuje

Porezna reforma: Povećanje neoporezivog dijela (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage: Ovoliko  bi moglo pojeftiniti meso, voće ili pelene. No, iskustvo nas uči drukčije

Građani se zbog cijena žale i udrugama za zaštitu potrošača.

"Mi upozoravamo trgovce, ali nitko ih ne može natjerati. Ne znam što je to toliko poskupjelo. Nije poskupjelo ni gorivo, ni struja, ne znam koji su drugi troškovi mogli poskupjeti", rekla je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Ministar financija na polovici godine zbraja učinke poreznih izmjena pa će valjda znati tko je onda profitirao od nižeg PDV-a ako nisu ni trgovci ni proizvođači, a očito ni potrošači.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Tko su kandidati za nove ministre: Bedeković pjeva u KUD-u, Vučković je članica klape, a Grlić Radman rođak je Mate Granića

U Vladi burno, a ona se opustila: Predsjednica Grabar-Kitarović zapjevala s članicama zbora u Kraljevici