Osam godina nakon što je nestalo gotovo deset milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta i pet godina nakon što su jedan fratar i jedna bankarica osuđeni na zatvorske kazne, a o čemu smo opširno izvještavali, dogodio se - preokret.

Galerija


Vrhovni sud poništio je presudu i zbog bitne povrede kaznenog postupka naložio novo suđenje. Pet godina nakon što su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić ponovno će se suditi.

Vezani članci Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Udruga Franak nakon odluke Vrhovnog suda: ''Nismo se maknuli s mjesta. Sud je još jednom pokazao svoju intertnost'' Chiara Pašić Pravomoćna presuda Vrhovnog suda: Majci za ubojstvo trogodišnjeg sina u Puli 33 godine zatvora

Na Vrhovnom sudu nam je potvrđeno da su ukinuli odluku Županijskog suda u Splitu i naložili novo suđenje. Žalbe fratra i bankarice prihvaćene su zbog, kako stoji u presudi, bitne povrede kaznenog postupka.

Glavni akteri ove priče danas su nedostupni. Ni njihovi odvjetnici nisu željeli komentirati preokret. Na Županijskom sudu u Splitu potvrđeno nam je da su zaprimili odluku Vrhovnog suda. Novo suđenje bit će zakazano kad se novi sudac kojem je predmet dodijeljen detaljno upozna s cijelim slučajem.

U ukinutom postupku Nimac je bio osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što je u tri navrata s računa župe na svoj račun prebacio gotovo deset milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi. Zbog poticanja na počinjenje ovog kaznenog djela Bilonić je bila dosuđena godina i devet mjeseci zatvora.

Fra Šime novo suđenje čeka u samostanu kod Zadra. Tijekom svoje obrane tvrdio je da su u Crkvi znali za prodaju spornog zemljišta. "Provincijalu i nadbiskupu želim naglasiti da nisu uspjeli ubiti Boga u mojoj duši, evo postoji Vrhovni sud. Na kraju krajeva oni vrlo dobro znaju, a i trebali bi znati, a možda su ga zanemarili, činjenicu da postoji onaj vrhovni sudac, koji je iznad Vrhovnog suda", kazao je fra Šime Nimac u 2014. godini.

No i odluka Vrhovnog suda ide mu na ruku. Ključno pitanje na koje još uvijek nema odgovora je - gdje je uopće deset milijuna kuna?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr