Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOF POVREDE KAZNENOG POSTUPKA

Vrhovni sud poništio presudu fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić, čeka ih novo suđenje

Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 5
Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 5 Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 6 Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 6 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 4 Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 3 Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Slučaj fra Šime Nimca i Jasmine Bilonić - 2 Galerija 1/6 >>
Osam godina nakon što je nestalo gotovo deset milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta i pet godina nakon što su jedan fratar i jedna bankarica osuđeni na zatvorske kazne, a o čemu smo opširno izvještavali, dogodio se - preokret.

Vrhovni sud poništio je presudu i zbog bitne povrede kaznenog postupka naložio novo suđenje. Pet godina nakon što su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić ponovno će se suditi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bijeg od pitanja Fra Šime i fatalna bankarica opet na sudu: Ne osjećaju se krivima za pronevjeru milijuna Slika nije dostupna Slijedi suđenje Potvrđena optužnica protiv fra Šime Nimca i njegove bankarice

Na Vrhovnom sudu nam je potvrđeno da su ukinuli odluku Županijskog suda u Splitu i naložili novo suđenje. Žalbe fratra i bankarice prihvaćene su zbog, kako stoji u presudi, bitne povrede kaznenog postupka.

Glavni akteri ove priče danas su nedostupni. Ni njihovi odvjetnici nisu željeli komentirati preokret. Na Županijskom sudu u Splitu potvrđeno nam je da su zaprimili odluku Vrhovnog suda. Novo suđenje bit će zakazano kad se novi sudac kojem je predmet dodijeljen detaljno upozna s cijelim slučajem.

U ukinutom postupku Nimac je bio osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što je u tri navrata s računa župe na svoj račun prebacio gotovo deset milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi. Zbog poticanja na počinjenje ovog kaznenog djela Bilonić je bila dosuđena godina i devet mjeseci zatvora.

Fra Šime novo suđenje čeka u samostanu kod Zadra. Tijekom svoje obrane tvrdio je da su u Crkvi znali za prodaju spornog zemljišta. "Provincijalu i nadbiskupu želim naglasiti da nisu uspjeli ubiti Boga u mojoj duši, evo postoji Vrhovni sud. Na kraju krajeva oni vrlo dobro znaju, a i trebali bi znati, a možda su ga zanemarili, činjenicu da postoji onaj vrhovni sudac, koji je iznad Vrhovnog suda", kazao je fra Šime Nimac u 2014. godini.

No i odluka Vrhovnog suda ide mu na ruku. Ključno pitanje na koje još uvijek nema odgovora je - gdje je uopće deset milijuna kuna?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene