Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vremenska prognoza

Promjena vremena: Ponesite kišobrane i pokoji sloj odjeće više!

Kakvo nas vrijeme očekuje u subotu i sljedećih nekoliko dana donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Prema očekivanju u naše krajeve počeo je pritjecati zamjetno vlažniji oceanski zrak. U toj struji povremeno nam stižu kišni i grmljavinski oblaci. To će se nastaviti i sljedećih dana, osobito u unutrašnjosti, što će barem malo ublažiti posljedice dugotrajne suše.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahlađenje Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li koji je renesansni genij pridonio razvoju meteorologije? Odgovor donosi meteorolog Ivan Čačić

Područje Hrvatske nalazi se u prostranom polju sniženog tlaka zraka prema kojem se premješta nestabilan oceanski zrak. U takvim okolnostima u subotu ujutro u većini će krajeva biti promjenjivo mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji.

Više oblaka i oborina bit će u kontinentalnom području. Vjetar većinom slab. Podno Velebita ponegdje umjerena bura, a jugu Dalmacije jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 15 do 20, a na Jadranu između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva.

Središnja Hrvatska

U Središnjoj Hrvatskoj tijekom dana očekuje se nastavak promjenljivog vremena, povremeno uz kišu te moguće pljuskove i grmljavinu. Vjetar ponegdje prolazno umjeren, a najviša temperatura bit će između 26 i 29 stupnjeva.

Istočna Hrvatska

Više oblaka s kišom, pljuskovima i grmljavinom bit će u Slavoniji i Baranji, ponegdje uz moguće izraženije pljuskove i veću količinu oborina. Vjetar uglavnom slab. Poslijepodne temperatura od 25 do 28 stupnjeva.

Gorska Hrvatska i Sjeverni Jadran

U ovim se krajevima očekuju mjestimična kiša, pljuskovi i grmljavina. Najviše oblaka i oborina bit će u gorskom području, dok se na Jadranu očekuje više sunčanih razdoblja. Na moru će puhati većinom umjeren sjeverozapadnjak, a podno Velebita bura, ponegdje s jakim udarima. U gorju svježije uz najvišu temperaturu od 24 do 27, a na Jadranu od 28 do 31 stupnja.

Dalmacija

U Dalmaciji djelomice sunčano. Mjestimice će uz više oblaka biti kiše te pljuskova i grmljavine koji lokalno mogu biti izraženiji. Puhat će većinom umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, a na jugu Dalmacije još prijepodne jugo. Vrlo toplo ili vruće ponegdje do 31 stupnja.

Trodnevna prognoza

Sljedećih dana u unutrašnjosti Hrvatske bit će svježije i promjenjivo uz mjestimičnu kišu, a lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina i obilne oborine. Puhat će povremeno umjeren, na udare i jak sjeverac.

Na Jadranu promjenljivo mjestimice uz kišu ili pljuskove, ali i više sunčanih razdoblja. Puhat će povremeno umjerena, na udare i jaka tramontana, sjeverozapadnjak i bura.

Jeste li znali?

Ekstremni vremenski i klimatski učinci globalna su pojava. Svjetska meteorološka organizacija nedavno je objavila izvješće o stanju klime u Latinskoj Americi i na Karibima.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Dobre vijesti nakon sušnog razdoblja: Meteorolog otkriva gdje nas očekuje najviše oborina

Pročitajte i ovo Tatjana Vujnović, voditeljica Službe za hidrološke studije DHMZ-a "To je priroda koju smo mi zeznuli" Slijede li nam još sušnije godine? Vodostaji rijeka na najnižim razinama: "To je rezultat oborina koje se nisu dogodile više od godinu dana"

Tako saznajemo da se na Andama površina ledenjaka u manje od 50 godina smanjila za 30 posto, a u središnjem Čileu zabilježena mega suša, najduža u najmanje 1000 godina. Istodobno poplave i odroni u Brazilu napravile su štetu više od 3 milijarde američkih dolara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene