Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Već u nedjelju osjetno hladnije, idući tjedan još gore: Stiže prava zima

Nakon vjetra, ili, s vjetrom stiže prava zima. Naime, prostrano anticiklonalno polje ovih dana dobro će se usidriti nad europskim kontinentom. Jedna stabilna, suha i vrlo hladna zračna masa i Europi i nama idućih dana nosit će vedrinu i hladnoću.

Već će u nedjelju biti osjetno hladnije nego danas, počevši s jutrom. U unutrašnjosti temperatura od -3 do -1, u gorju i -6, no uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, činit će se i nekoliko stupnjeva hladnije.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić - Topić - 1 LOŠE VRIJEME NIJE ALIBI Građansku dužnost želite obaviti bez kišobrana? Evo kada je najpovoljnije za otići na birališta Ilustracija Meteorolog Nikola Vikić-Topić Pripremite kišobrane, pogoršanje vremena širi se na cijelu Hrvatsku

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, a u Dalmaciji i tramontana. Isto će se činiti hladnije nego će to pokazivati termometri. A pokazivat će maksimalno 4, 5 stupnjeva.

Dobro se utoplite i putujete li, informirajte se o stanju u pomorskom i cestovnom prometu neposredno prije puta. Inače, što se tiče neba, bit će djelomice ili pretežno sunčano. Malo oblačnije jedino na istoku i u gorju, a u gorju bi ujutro pritom lokalno moglo biti i kratkotrajnih pljuskova snijega.

I poslijepodne, u središnjoj Hrvatskoj, djelomice ili pretežno sunčano. Umjeren i jak sjeveroistočnjak postupno će tijekom dana slabjeti, no temperatura neće previše porasti. Danju, samo 2 ili 3 stupnja.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Mala škola prognoze: Kako zagrijavanje na kopnu utječe na život u moru?

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Jeste li znali na što sve utječu staklenički plinovi? Odgovor otkriva meteorolog Čačić

Malo promjenjivije, oblačnije, no sa sunčanim razdobljima bit će u Slavoniji i Baranji. No, podjednako vjetrovito i podjednako hladno. Ovdje će se temperatura u nedjelju vrlo malo pomaknuti od Celzijeve ništice. I u najtoplijem dijelu dana samo stupanj ili 2 u plusu.

To je još i toplo u usporedbi s Gorskom Hrvatskom gdje će cijeli dan biti 2 ili 3 stupnja ispod ništice. Uz to, puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. A ukupno, osjet hladnoće ovdje onda mogao bi biti i kao da je -10. U gorju cijeli dan i malo više oblaka nego na Jadranu gdje će uglavnom prevladavati sunčano. Zbog jake bure, koja će podno Velebita biti i olujna na snazi je i upozorenje Meteoalarma. Temperatura na moru od 5 do 9 stupnjeva.

I u Dalmaciji će u nedjelju prevladavati sunčano, vjetrovito i hladno. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura i tramontana. Temperatura će biti između 5 i 7 stupnjeva, no uz buru, i ovdje će se svakako činiti hladnije.

U prvoj polovici idućeg tjedna bit će djelomice ili pretežno sunčano, pomalo vjetrovito te prilično hladno. Noću će se temperatura spuštati i do -7, a danju će biti svega stupanj ili dva iznad nule. No uz umjeren i mjestimice jak sjeveroistočnjak, osjet hladnoće bit će dodatno pojačan.

Na Jadranu će prevladavati vedro. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice na mahove i olujna bura. Na moru hladnije nego je to bilo do sad, zapravo hladnije nego je bilo cijelu sezonu: bit će to pravi zimski tjedan kakvih je posljednjih godina sve manje. A u ovim uvjetima, ujutro bi uz obalu ponegdje moglo biti čak i slabog mraza.

Izgleda da će se većinom sunčano, suho i stabilno nastaviti i u drugoj polovici tjedna. Svakako će biti nešto manje vjetrovito nego do srijede, barem u kopnenom dijelu. Za vikend, i to poglavito u nedjelju trebalo biti postupno već biti i toplije. No, o tom potom. Za sad, prvo hladnoća: toplija zimska odjeća trebat će već od nedjelje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene