Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vremenska prognoza

Hvali more, ali drž' se hlada: U Hrvatsku stiže toplinski val

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljeto je u punom zamahu, stižu nam ekstremno vrući dani, a prognozu donosi meteorolog Ivan Čačić.

Pred nama je razdoblje ljetne vrućine koje u punoj mjeri podržava sezonu godišnjih odmora i kupanja, a prije svega u kontinentalnom dijelu, ponegdje stvara i grmljavinske nepogode. Ono svakako donosi ljetne radosti, no i ozbiljne zdravstvene opasnosti zbog prevelike topline i dužeg izlaganja opasnom UV zračenju, prognozira meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Područje Europe istočno od određenog dijela atmosferskih fronti, a tako i našu zemlju, prekriva vrlo topao zrak. Riječ je o vremenskoj situaciji s toplinskim valovima koji će u našim krajevima biti vrlo izraženi u sljedećem tjednu.

U nedjelju jutro u unutrašnjosti još će biti ugodno svježe s temperaturom od 13 do 18 Celzijevih stupnjeva. Na Jadranu od 19 do 23 stupnja. Posvuda sunčano, a vjetar uglavnom slab.

Danju će u Središnjoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano, uglavnom suho i vruće uz najvišu temperaturu od 31 do 33 stupnja.

Pročitajte i ovo Pružanje prve pomoći dobro je znati VIDEO Netko se u vašoj blizini opekao, krvari ili se guši? Ovako mu možete spasiti život

U istočnim krajevima također će biti pretežno sunčano i vruće, ali i dalje ne posve stabilno pa su poslijepodne, uglavnom u gorju mogući kratkotrajni pljuskovi i grmljavina.

U Gorskoj Hrvatskoj i na Sjevernom Jadranu bit će pretežno sunčano i većinom vruće - što u unutrašnjosti Istre može razblažiti poneki kratkotrajni pljusak. Temperatura od 28 do 33 stupnja.

U Dalmaciji sunčano i vruće uz najvišu temperaturu od 31 do 33 stupnja.

Ljetna toplina svakim danom sve više zagrijava more koje je sada oko 25 ili 26 stupnjeva, a more na Mljetu u Malom jezeru već doseže 28 stupnjeva.

Za ove vremenske prilike rekli bismo: hvali more, ali drži se hlada jer indeks opasnosti od UV zračenja je gotovo posvuda vrlo visok.

U slijedećim danima u unutrašnjosti će biti pretežno sunčano i vruće. Jedino u utorak i srijedu može biti lokalnih nestabilnosti uz kratkotrajne pljuskove.

Na Jadranu će biti sunčano i vruće u početku uz slab do umjeren jugozapadnjak. U utorak jugo koje će u srijedu okretati na sjeverozapadnjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene