Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSTREMNE VRUĆINE

Nastavak toplinskog vala: Meteorolog otkriva kada bi temperature mogle pasti i gdje su mogući pljuskovi

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana.

Maksimalne temperature zraka u našoj su zemlji u većini krajeva u utorak prelazile 32 stupnja, a u zapadnom dijelu Europe ponegdje i 40 stupnjeva.

Numerički modeli jasno pokazuju da će ljetne vrućine u sljedećim danima nastaviti još jačati. Ovaj toplinski val zadržava se u polju povišenog i visokog tlaka zraka koji se prostire iznad većeg dijela kontinenta.

Jutro u unutrašnjosti i u četvrtak ugodno svježe uz temperaturu od 12 do 18 Celzijevih stupnjeva. Na Jadranu nastavak toplih noći s najnižom jutarnjom temperaturom od 21 do 25 stupnjeva. Posvuda vedro, a vjetar slab.

Danju u Središnjoj Hrvatskoj sunčano i vruće uz poslijepodnevnu temperaturu od 34 do 37 stupnjeva, izvijestio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

U istočnim predjelima isto tako sunčano, a ljetne vrućine ponegdje i do 37 stupnjeva. Sunčano i vruće nastavit će se na Jadranu i u gorskom području. Na moru će puhati slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 31 do 36 stupnjeva.

U Dalmaciji sunčano i vruće, osobito u zaleđu gdje temperatura ponegdje može prelaziti i 37 stupnjeva. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.

More je većinom za oko 10 stupnjeva svježije od maksimalnih temperatura zraka pa svakako pruža dobro osvježenje od ljetnih vrućina. Ipak valja voditi računa o zaštiti od jakog sunčevog zračenja, jer je UV indeks vrlo visok.

U unutrašnjosti u slijedećim danima pretežno sunčano i u većini krajeva vrlo vruće uz najvišu temperaturu između 35 i 40 stupnjeva. U subotu će prolazno zapuhati umjeren sjeverac, a krajem dana i u noći uglavnom na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina. U nedjelju manje vruće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Nova tragedija u SAD-u: Beba preminula u užarenom automobilu - "Duže vrijeme je ostavljena u parkiranom vozilu..."

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Španjolskoj toplinski udar Zastrašujuće brojke: Gotovo dvije tisuće ljudi dosad preminulo od posljedica rekordnih vrućina na Pirenejskom poluotoku

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće uz najvišu temperaturu između 35 i 38 stupnjeva. U nedjelju prolazno će zapuhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, a zatim sjeverozapadnjak.

Svjedoci smo ekstremne suše i šumskih požara koje doživljava gotovo cijela Europa, posebno njezin južni dio. Tako se u sjevernoj Italiji bilježi najgora suša u posljednjih 70 godina, a talijanska vlada proglasila je izvanredno stanje u svih pet sjevernih regija oko rijeke Po.

Porast globalne temperature ostavlja svoje tragove i u reviziji klimatskih normala koje prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji služe kao referenca za analizu daljnjih klimatskih događaja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene