Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuvaju svoje mlade

Vrane napadaju građane, kradu i po tržnici: "Branio sam se rukama kao u filmovima"

Aktualno Galerija Vrane napadaju u Splitu - 1 Vrane napadaju u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vrane napadaju u Splitu - 2 Vrane napadaju u Splitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrane napadaju u Splitu - 3 Vrane napadaju u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrane napadaju u Splitu - 4 Galerija 1/4 >>
Vrane su počele napadati građane Splita, a napadaju i tržnicu. Više detalja ima reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić

Da vrane napadaju u Zagrebu, već smo slušali, ali evo ih u napadu i u Splitu. Splićanina su napale dok je mirno hodao u blizini svoje kuće na Spinutu, a i na glavnoj splitskoj tržnici imaju priča o okršaju s vranama koje tu očito svraćaju po hranu.

Stručnjaci nemaju veliko objašnjenje, osim da su se zbog poremećaja u prirodi namnožile i sve više zalaze u gradove. Uz glasno graktanje, vrane u splitskom naselju Spinut zauzele su svoje pozicije i žestoko ih brane. Mira Renića napale su dok je mirno prolazio.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić jeste li znali? Stižu s početkom ljetnog vremena: Tornada su odgovorna za preko 300 smrtnih slučajeva

"Samo san osjetio da je ona mene kljucnula po tjemenu. I onda san krenuo trčati. Branio sam se rukama kao u filmovima, prebacivao se lijevo, desno. Pratila me dok nisam napustio teritorij. U više navrata su se pokušavale obrušiti na mene", ispričao je Renić i nadodao da su ga vrane ciljale po glavi, ali da je srećom imao naočale.

Bilo je već napada. Jer, vrana već nekoliko godina ima po čitavom Splitu, pa i na tržnici. Gratis kljucaju skupe trešnje i jagode. Pred njima uzmiču vrapci pa i galebovi, znaju se zakačiti i s mačkama. 

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković prepucavanja dva brda Plenković o Milanoviću: "Siguran sam da se hrvatski narod neće zabuniti dva puta"

"Baš san jutros sudjelovao u okršaju. Jedna vrana je bila tu, donekle nepokretna kad je došla mačka i krenula na nju. Odozgo je sletjela druga koja je štitila ovu dolje nepokretnu. I vrana ju je potjerala. Isto tako je bilo i s galebom. Došao je do ranjene vrane, ali kad je vidio ovu drugu, pobjegao je", rekao je trgovac Josip Ercegović.

Stručnjaci kažu da smo poremetili prirodu, pesticidi uništavaju razne biljke kojima se hrane ptice pa i same nježnije ptice. Opstaju samo najjače vrste, a vrana je upravo to. Jede svašta, gnijezdi se svugdje.

"U zadnje vrijeme nema vrabaca, vjerojatno vrapci se boje njih pa su nestali“, rekao je Renić.

Pročitajte i ovo Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata - 1 Procesija do kamenitih vrata Na Dan grada Zagreba stigla vijest iz Vatikana: "Nema više nikakvih prepreka"

"Jedu sve, spavaju gdje stignu, snalaze se, to je tako. Padne joj mlado iz gnijezda i onda te čokne po glavi ako se nađeš u blizini jer misli da si ti krivac za to", rekao je Srđan Beban.

Splićani će se izgleda morati naviknuti na graktanje vrana i biti na oprezu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene