Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba raditi

ZNAJU LI MLADI U HRVATSKOJ ZA OVO? Nakon 12 mjeseci zalaganja dobila je i – posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako na prvi pogled volontiranje mnogima zvuči kao neki rad za kojeg se ništa ne dobije, u tekstu koji slijedi osvjedočit ćete se kako se njime itekako puno može dobiti pa i ono što je mnogim mladim ljudima prijeko potrebno - posao.

Krajem prošle godine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je 31 program volontiranja u svih naših 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova. Mjesec dana kasnije odlučili smo provjeriti koliki je interes Hrvata za ovaj način doprinosa prirodi.

Volonterskim programima se omogućuje sustavno uključivanje zainteresiranih grupa i pojedinaca u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima te se na taj način osigurava veća podrška javnosti radu javnih ustanova, osigurava bolja promocija parkova i doprinosi ostvarivanju ciljeva i svrhe zaštićenih područja.  'Do sada smo zaprimili preko 250 prijava. Kako smo stranicu pa onda i programe predstavili krajem 2015.  sve prijave su zapravo za volontiranje u 2016. godini. Većina prijava je od strane mlađih osoba studentske dobi, a zaprimili smo i nekoliko prijava stranih državljana, većinom iz regije.

Neki parkovi, poput Parka prirode Medvednica, imaju i četiri programa volontiranja, a neki po jedan. Od lokacija za koje se potencijalni volonteri najviše prijavljuju treba izdvojiti Nacionalni park Mljet koji predvodi te Park prirode Telašćicu, Park prirode Učku, Nacionalni park Sjeverni Velebit te Park prirode Medvednicu', rekli su nam iz Ministarstva.

Volontiranje u Parku prirode Medvednica

Medvednički anketar, Festivalac, Istraživač kornjaša i Istraživač vodozemaca četiri su volonterska programa koje nudi PP Medvednica.

'U programima Istraživač volonteri će nam pomoći u redovnom monitoringu tih dviju važnih skupina koje Park redovno godišnje obavlja, a sa programom Festivalac volonteri će nam pomagati u brojnim manifestacijama koje Ustanova organizira – od srednjovjekovnih dana, koncerata, filmskog festivala, EU noći šišmiša itd. Velik je broj manifestacija, velik je broj posjetitelja na manifestacijama. Tu nam je pomoć uvijek potrebna. Što se tiče Medvedničkog anketara, taj program je osmišljen za potrebe istraživanja strukture i stavova posjetitelja u PPM, redovnog istraživanja koje svakih četiri do pet godina provodimo u PPM, a kako bi pratili stanje s turizmom u našem zaštićenom području', rekla nam je ravnateljica PP Medvednica, Snježana Malić-Limari.

Pročitajte i ovo Volonteri Planinskog društva Velebit Hvalevrijedna akcija Na neobičan način odlučili iznenaditi mališane: Poklonima razveselili djecu koja blagdane provode u bolnicama Slika nije dostupna Odjel za online komuniciranje 'Volontiranje' na društvenim mrežama Vlada plaća 6.000 kuna mjesečno

Posebno je zanimljiva informacija kako je upravo ravnateljica Snježana Malić-Limari svoj put prema zaposlenju počela upravo kao volonter u PP Medvednica.

'Volontirala sam skoro punih godinu dana u Parku prirode Medvednica. Uvijek to preporučam jer sam u tih godinu dana naučila jako puno, upoznala sam puno stručnjaka u zemlji i izvan zemlje, kolega iz drugih zaštićenih područja, imala sam mogućnost kreirati i po prvi puta uvoditi novosti u naš Park poput uvođenja špilje Veternice u turističku funkciju uključujući postavljanje monitoring protokola i razne druge stvari, naučila sam pisati projekte što se pokazalo dobitnom kombinacijom jer sam jako brzo počela donositi novac u Ustanovu. Istakla bih da dan danas jako volim svoj posao.

Sve to što sam nabrojala plus vjerojatno snažna samoinicijativnost, dovelo je do toga da su me bivši upravljači jako brzo htjeli vidjeti kao stalnog člana svog tima te mi je tako uspjelo zaposliti se u Parku nakon 12 mjeseci. U ovih 15 godina prošla sam skoro sva radna mjesta - od volontera, nadzornice, edukatora i interpretatora, stručnog voditelja i danas ravnatelja i svako od tih radnih mjesta jednako je važno i vrijedno kako bi se ostvarivale funkcije Parka', opisala nam je svoj put gospođa Malić-Limari.

Tko može volontirati u hrvatskim parkovima

Pojedini volonterske akcije su već provođene u parkovima ali ovim projektom je u svih 19 parkova prirode i nacionalnih parkova uspostavljen sustavan model volonterskih programa, postupak prijave, vođenja evidencije, provedene su sve prilagodbe odredbama Zakona o volontiranju kao i educirani koordinatori volontera u samim Javnim ustanovama. Dobna granica je određena Zakonom o volontiranju - svi stariji od 15 godina mogu volontirati, ali za pojedine volonterske programe nije primjereno prihvaćati osobe mlađe od 18 godina iz objektivnih razloga poput opisa posla volonterskog programa ili organizacije volontiranja u prirodi.

Također ne postoji gornja dobna granica, ali je za pojedine programe potrebna i fizička aktivnost tako da i sami potencijalni volonteri trebaju procijeniti vlastite mogućnosti za prihvaćenje tih aktivnosti. Osim predstavljenih programa, volonteri pojedinci ili grupe se parkovima mogu javiti i sa svojim vlastitom idejom o volontiranju koje bi odgovaralo njihovim mogućnostima.

Parkovi u tom slučaju mogu procijeniti okolnosti i dobrobiti od takvih prijedloga za javnu ustanovu, ali i mogućnost izvođenja takvih 'ad hoc' programa. Bilo je brojnih primjera kada pojedine grupe, npr. planinarska društva, predlože čišćenje i markaciju planinarskih staza u pojedinom parku.

Sve o ovim volonterskim programima dostupno je na web stranici Ministarstva http://volonteri.parkovihrvatske.hr/.

Primjeri volonterskih programa u koje se mogu uključiti volonteri:

• Uklanjanje invazivnih vrsta
• Održavanje botaničkih vrtova i parkova
• Aktivno održavanje ugroženih staništa
• Izgradnja i održavanje hranilišta za životinje
• Rad na smanjenju opasnosti izbijanja požara (ručno krčenje)
• Održavanje i izgradnja staza
• Čišćenje plaža i staza te sakupljanje otpada
• Obnova suhozida, maslinika i sl.
• Kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa
• Istraživanja geološke i biološke raznolikosti
• Snimanje i fotografiranje flore i faune, znamenitosti parkova, posjetitelja i sl.
• Uzorkovanje i analiza kvalitete vode
• Anketiranje korisnika (posjetitelji, poljoprivrednici, ribari, lokalna zajednica i sl.)
• Prikupljanje informacija i unos podataka
• Podrška tijekom festivala, otvorenih dana natjecanja, konferencija, radionica i seminara
• Podrška u provedbi nadzora na terenu
• Podrška u edukacijskim i interpretacijskim aktivnostima
• Distribucija edukativnih i promotivnih materijala
• Informiranje posjetitelja i ostalih korisnika
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene