Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplave prijete

Vojnici na terenu: Pomažu u izradi zečjih nasipa, puni se 25.000 vreća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovar spremno dočekuje vodeni val Dunava, a vojska pomaže u pripremi 25.000 vreća s pijeskom za ugradnju u zečje nasipe, izviejstio je vukovarsko-srijemski župan.

Na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, održanoj u Vukovaru, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u svojstvu predsjednika Stožera, naglasio je da se spremno dočekuje vodeni val Dunava te potvrdio da će se pripremiti 25.000 vreća s pijeskom za ugradnju u zečje nasipe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna Poplave prijete FOTO Vukovar očekuje veći vodeni val nego 2006.!

'Vodostaj uzvodno u Austriji i Slovačkoj bilježi rekordne razine no znamo što dolazi i za to se spremamo', rekao je Galić. Prema riječima direktora Hrvatskih voda za donju Dravu i Dunav Siniše Kukića u Vukovaru je detektirano pet lokacija koje će se braniti nasipom, a u konačnici zečji nasipi trebali bi se protezati na oko 300 metara. Potvrdio je da će u punjenju vreća i gradnji nasipa pomoći i pripadnici Hrvatske vojske čiji se dolazak u Vukovar očekuje u nedjelju.

Stožer je preporučio stožerima za obranu od poplava gradova Vukovar i Ilok te Općini Lovas da održe hitne izvanredne sjednice i izvijeste o eventualnim potrebama za uspješnu obranu od vodenog vala.

>> Hrvatska u iščekivanju najvećeg vodnog vala u posljednih 50 godina!

Tijekom današnjega dana vukovarski gradonačelnik Željko Sabo uputio je javni poziv svim radno sposobnim građanima i članovima udruga da se dragovoljno stave na raspolaganje timu Hrvatskih voda i Stožeru za zaštitu i spašavanje grada Vukovara. To mogu učiniti osobno prijavom u gradskoj upravnoj zgradi (uredi 13. i 17.) ili na telefon (032) 456-542 ili 456-526.

U Vukovaru se proglašenje redovnih mjera obrane od poplave očekuje u ponedjeljak. Dunav je u poplavama 2006. godine dosegnuo u Vukovaru vodostaj od 719, a očekivani vodeni val mogao bi biti još i veći.

Na Dunavu kod Batine sutra moguće izvanredne mjere obrane od poplava

Na Dunavu kod Batine sutra je moguće proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava koja bi mogla potrajati najmanje od sedam do deset dana, a po sadašnjim prognozama ne bi bilo potrebno proglašavati izvanredno stanje, izvijestio je danas osječki vodno-gospodarski odjel (VGO) Hrvatskih voda.

Zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava ovog VGO-a Damir Haničar kazao je na redovnoj konferenciji za novinare kako je Dunav u Njemačkoj kod Passaua, te u Slovačkoj kod Bratislave, premašio dosadašnje rekordne razine vodostaja, a očekuje se da će ih premašiti i u Budimpešti, gdje se maksimalni vodostaj očekuje 10. lipnja.

Dodao je kako se na ulaznom profilu Dunava u Hrvatskoj, kod Batine, očekuje značajan porast, koji bi do sljedeće subote, mogao uzrokovati maksimalni vodostaj od 785 centimetara, što bi bio jedan od rekorda otkako se mjeri vodostaj.

Vrhunac vodostaja na Dravi kod Osijeka očekuje se 16. ili 17. lipnja

Napomenuo je kako se vrhunac vodostaja na Dravi kod Osijeka očekuje 16. ili 17. lipnja, jer Dunav zbog svoje veličine, neće moći primiti vodu iz Drave, ali ne vjeruje da će biti više od 500 cm, što bi bilo na granici izvanrednih mjera obrane od poplava.

Voditelj branjenog područja sliva Drave i Dunava Dario Rukavina kazao je kako će se, nakon osiguravanja nasipa kod Batine, danas ojačati mali nasip na ušću Karašice u Dunav u duljini od oko 500 metara.

U Hrvatskim vodama napominju kako se uz Dunav do Osijeka nalazi oko 50 kilometara nasipa, a da bi se s oko 300 tisuća vreća s pijeskom, koje će biti pripremljene, mogao izgraditi nasip, s dva reda vreća, duljine pet kilometara i visine jednog metra.

Na današnjoj konferenciji za novinare osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak, načelnik Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije, izvijestio je da su obavljene sve pripreme sustava zaštite i spašavanja za nadolazeći vodeni val na Dunavu.

Dodao je kako nema razloga za paniku, niti za stanovnike jer je sve spremno i u slučaju najcrnje varijante. U pripremi je punjenje 350.000 vreća s pijeskom koje će biti podijeljene na terenu, rekao je Kraljičak.

Poplavljeni Kopački rit posebna atrakcija za posjetitelje

Visoke vode u slivnom području Drave i Dunava, prirodni su fenomen Kopačkog rita koji i opstoji stalnim plavljenjem, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damir Opačić.

Istaknuo je kako nema opasnosti za posjetitelje Kopačkog rita, te da je 'poplavljeni rit najneobičniji prizor gdje priroda svojim visokim vodama stvara vodene ceste na mjestu gdje su još nedavno bile šume i raslinje'. Poplavljeno je oko 15.000 hektara Kopačkog rita, 'a tako je i nastao rit i samo plavljenjem može opstati'. Kada bi se dogodio dugogodišnji sušni period rit bi polako počeo nestajati, te su visoke vode upravo prirodni fenomen rita za njegovu bogatu bioraznolikost, rekao je Opačić.

Posebno je naglasio kako je 'neponovljivi doživljaj vožnja brodovima 'Vidra' i 'Liska' kroz poplavljeni rit' dodavši kako su u pripremi i brojni čamci koji prevoze goste 'vodenom cestom'. Nadzorne i stručne službe na usluzi su posjetiteljima, za koje su upravo ovih dana za vrijeme kada je rit poplavljen organizirana stručna predavanja o bogatstvu Kopačkog rita, kazao je Opačić.

Naglasio je kako su u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama i ostalim službama zaduženim za praćenje stanja vodostaja Drave i Dunava. Pozvao je posjetitelje da 'ovaj vikend posjete rit i dožive neobičan spoj s jedne strane opasnosti od ugroze zbog visokog vodostaja naseljenih mjesta, a s druge strane da uživaju u fenomenu koji znači život za Kopački rit'. Ujedno, može se vidjeti daleko veći broj rijetkih ptica nego inače, rekao je Opačić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene